PETICIJA ZA ODŠTETU

'Jesu li i crkve loše građene i hoće li i one biti obeštećene s pet posto?'

28.03.2020 u 15:30

Bionic
Reading

Stanovnici potresom pogođenih naselja pokrenuli su peticiju kojom traže od Hrvatskog sabora da u hitnu proceduru stave Prijedlog zakona o fondu za pomoć žrtvama potresa, a do subote u podne potpisalo ju je više od 900 građana, izvijestio je Živi zid.

U Zakonu se definira pomoć svim građanima koji su trpili materijalnu štetu na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, u iznosu od od 100 posto procijenjene štete, bez obzira na postotak oštećenja, napominje se u priopćenju.

Kako se dodaje, stanovnici Markuševca, Čučerja, Vugrovca i ostalih naselja pogođenih potresom, u subotu su u Markuševcu s europarlamentarnim zastupnikom Ivanom Viliborom Sinčićem poslali hrvatskim institucijama, a osobito Saboru i Vladi, jasnu poruku da pomoć od pet posto ne samo da nije prihvatljiva, nego je sramotna i ponižavajuća.

Zakon, predan u saborsku proceduru u petak, predviđa transparentno prikupljanje i namjensko trošenje novca u parlamentarni i građanski nadzor kako bi se izbjegle situacije malverzacija i preplaćivanja kakve su se događale nakon poplava u Gunji.

Sinčić smatra da zakonski instrumenti koji postoje nisu dovoljni, jer Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obeštećuje do maksimalno 5 posto i to u slučaju da je oštećenje na kući veće od 60 posto, dok se Vladina akcija "Zajedno za Zagreb“ svodi na humanitarnu akciju.

  • +59
Zagreb - četvrti dan od razornog potresa Izvor: Cropix / Autor: cropix

"Sramotno je da država nije u stanju sustavno sanirati štetu koja je nastala elementarnom nepogodom, već se oslanja na donacije građana", istaknuo je.

Živi zid prenosi i riječi Ivana Pavlekovića, čija je kuća stradala u potresu, kako je šokiran i razočaran izjavama zagrebačkog gradonačelnika koji govori da je šteta nastala zbog loše gradnje, dok ljudi nemaju gdje spavati.

"Jesu li i crkve loše građene i hoće li i one biti obeštećene s pet posto", upitao je, pozvavši sve koji žele pomoći građanima da pomažu njima osobno, a ne na račun Grada.

Peticija je krenula u petak u 22 sata, a može se potpisati na ovom linku.