REFERENDUM O ALTERNATIVNOM IZBORU

Jesu li Britanci konzervativni ili liberalni birači?

05.05.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Birači u Škotskoj, Walesu i Engleskoj danas odlučuju o predloženim inovacijama u izbornom sustavu Velike Britanije koje, ako budu donesene, uvode za njih revolucionarne novine u postojeći većinski sustav glasovanja

Umjesto samo da glasaju za jednoga kandidata, birači će moći ponuđene kandidate poredati po svojim preferencijama od prvog do zadnjega, ovisno o tome koliko ih bude ponuđeno ili koliko ih žele označiti. Naravno, ako žele, mogu glasovati samo za jednoga, ali u tom slučaju u daljnjem razvrstavanju njihove se preferencije neće moći računati jer ih nije označio dalje od prvog.

Ove preferencije bit će uzete u obzir u izbornim jedinicama u kojima nijedan kandidat nije ostvario podršku birača veću od 50 posto.

Do sada je u Velikoj Britaniji na snazi bio većinski izborni sustav. To znači da je zemlja podijeljena na 650 okruga kojih je isti broj kao i zastupničkih mjesta u parlamentu, a pobjednici izbora po okruzima dobili bi mandat po principu pobjednik uzima sve, dok se novi ponuđeni sustav naziva alternativno glasovanje. Ovaj referendum je, objašnjava politolog Nenad Zakošek, dio koalicijskog dogovora između konzervativaca Davida Camerona i liberala Nicka Clegga. 'Posljednjih 20 godina značajno se smanjuje udio dviju najjačih britanskih stranaka u ukupnom zbiru glasova, dok liberali, bez obzira na to, nisu značajnije rasli u parlamentu po broju mandata. To je označeno kao disproporcionalnost i slabost većinskog sustava glasovanja', kaže Zakošek. Također, objašnjava, dvije trećine zastupnika su izabrane s manje od 50 posto glasova birača, što potkopava demokraciju i smanjuje legitimitet izabranih zastupnika.

Novi način izbora pokušava ispraviti tu nepravdu. Dakle, ako nitko ne dobije više od 50 posto glasova, posljednji kandidat se eliminira, a druga mjesta se pribrajaju ostalim kandidatima. Ako tada netko ima više od 50 posto, on dobiva mandat, a ako se to ne dogodi, ide se dalje po istom sistemu s trećim preferencijama. Protivnici alternativnog načina smatraju da je kompliciran i da postojeći ima tradiciju. Također, napominje Zakošek, i taj sustav pokazuje neke anomalije, a ne bi značajno smanjio disproporcionalnost koju je iznjedrio većinski sustav. Politologa iznenađuje što su Britanci izabrali australski sustav alternativnog glasovanja, ali je očito da su željeli po svaku cijenu izbjeći upotrebu proporcionalnog sustava. Bez obzira na ishod referenduma, Britanija ide u neke izmjene izbornog sustava. Tako će se smanjiti sa 650 na 600 izbornih jedinica. Jedno je sigurno - sada kada su se barem u koaliciji dočepali vlasti, britanski liberali će napraviti sve da izmijene sebi neskloni izborni sustav.