DIPLOMATSKE AKTIVNOSTI

Jeste li znali da imamo konzulat na Aljasci?

16.01.2014 u 13:41

Bionic
Reading

Hrvatska je odlukom predsjednika Ive Josipovića objavljenom u Narodnim novinama dobila tri nova konzulata, a posebno je zanimljivo osnivanje konzulata na području američke Savezne Države Aljaske

Konzulat će imati sjedište u Anchorageu, a na čelu će mu biti počasni konzul Walter Thomas Featherly koji je porijeklom Hrvat i koji će imati sve konzularne ovlasti nad područjem koje obuhvaća područje Savezne Države Aljaske. Iz MVEP-a navode da nije važno koliko ima Hrvata na Aljasci i ima li ih uopće, nego da promiče Hrvatsku na području svoga djelovanja. Također navode da počasni konzulati ne stvaraju nikakav trošak jer nisu na hrvatskoj plaći niti im država osigurava smještaj niti plaća troškove. Kako navode u Ministarstvu, Featherly je odvjetnik koji radi za poznatu tvrtku Patton Boggs, čije usluge Hrvatska povremeno koristi.

Osim na Aljasci osnivaju se konzulati u Poljskoj sa sjedištem u Opolama, a počasnim konzulom je imenovan Andrzej Zylak i u Švedskoj sa sjedištem u Goeteborgu na čelu s počasnim konzulom Robertom Jukićem. Poljski konzulat će pokrivati područje koje obuhvaća Opolsko i Donjošlesko vojvodstvo, a švedski administrativno područje švedskih pokrajina Västra Götaland i Halland.Također je odlukom predsjednika Josipovića zatvoren konzulat u Makedoniji sa sjedištem u Bitoli te je Branko Maretić opozvan s dužnosti počasnog konzula Hrvatske u toj zemlji.