sport i gaming

Jesen u znaku sportskih simulacija

11.10.2013 u 07:59

Bionic
Reading

Kao i svake jeseni, i ove će posebice profitirati svi ljubitelji sportskih simulacija. Ipak, ova godina specifična je i zbog dolaska next-gen konzola iz Sonyja i Microsofta što će osigurati još bogatiju ponudu, ali i brojne inovacije u kojima će ove godine ponajviše moći uživati svi koji planiraju kupiti PlayStation 4 ili Xbox One. Pa, krenimo redom

Nogometne simulacije: Pro Evolution Soccer 2014 i FIFA 14

 

Čak i ukoliko niste ljubitelj sporta ili video igara općenito, vrlo su male šanse da nikada niste zaigrali ili barem čuli za sportske perjanice Konamija ili EA Sportsa. Sve od 2010. godine kada se FIFA vratila u velikom stilu nakon godina stagnacije, Pro Evolution Soccer bio je, voljeli to mi priznati ili ne, u njenoj sjeni. Ove godine Konami se odlučio na temeljite promjene. PES 2014 tako će moći zaigrati isključivo vlasnici PlayStationa 3, Xboxa 360 ili PC-a i to u sjaju potpuno novog Fox enginea. Ipak, sudeći prema kvaliteti same igre koja još uvijek pati od brojnih problema, čini se da će smjer u kojemu je krenuo Konami biti do kraja realiziran tek u nekoliko narednih godina.

 

S druge pak strane, EA Sports ove će godine igračima ponuditi dvije potpuno različite verzije FIFA-e 14. Vlasnici aktualnih konzola i PC-a tako će zaigrati tek nešto unaprijeđenu verziju prošlogodišnje verzije dok će vlasnici Xbox One i PlayStation 4 konzola već u studenom moći zaigrati i potpuno novu next-gen verziju pogonjenu navodno revolucionarnim Ignite engineom. Poštenost ovakve politike prema igračima svakako je za raspravu, no činjenica je da se radi o čisto marketinškom potezu kako bi se igrače motiviralo na kupnju novih konzola. Sljedeće godine sve verzije FIFA-e 15 biti će temeljene na Iginite engineu i to će, vjerujemo, udobrovoljiti obožavatelje nogometnih simulacija.

 

Dotad, slaže se kritika, FIFA 14 još uvijek je cjelovitije iskustvo s licencama svih najvećih liga svijeta i desetaka reprezentacija. Nažalost, među njima nema i one hrvatske i to već drugu godinu zaredom. U kuloarima se priča da su za to zaslužna (pre)velika financijska potraživanja Hrvatskog nogometnog saveza, no do službenih informacija zasad nismo uspjeli doći pa bi bilo kakva nagađanja bila neozbiljna. U PES-u 14 se može zaigrati s hrvatskom reprezentacijom, no s izmijenjenim imenima igrača.

 

Na kraju, za koju se god simulaciju odlučili, teško da možete pogriješiti.

 

 

Košarkaške simulacije: NBA Live 14 i NBA 2K14

 

Nakon nedavnog uspjeha hrvatske 'repke' na Europskom prvenstvu na kojem su naši reprezentativci nakon katastrofalnog starta završili na četvrtom mjestu, popularnost ovog sporta rapidno je porasla pa ne sumnjamo da će vas zanimati kakva je situacija kada su u pitanju košarkaške simulacije. Nakon pune tri godine ove ćemo godine napokon opet moći birati između dvije igre. Na predstavljanju Xbox One konzole po prvi je puta predstavljena nova igra iz NBA Live franšize koja je u stanju mirovanja još od 2010. godine. NBA Live 14 biti će, baš kao i FIFA 14, temeljena na novom Ignite engineu, a sredinom studenog moći će ju, nažalost, zaigrati isljučivo vlasnici next-gen konzola. S obzirom na dugo mirovanje serijala teško je predvidjeti što očekivati od EA Sportsa, no situacija s NBA 2K14 mnogo je jasnija.

 

Perjanica 2K Sportsa već je dostupna i vlasnicima PC, PS3 i Xbox 360 platformi i radi se, na kraju krajeva, o franšizi koja se kroz nekoliko prethodnih izdanja potvrdila kao vrhunska simulacija, unatoč nedostatku bilo kakve ozbiljne konkurencije. Promotivno lice igre ove je godine LeBron James koji je zaslužan i za odabir soundtracka koji je, sjetit će se mnogi, prošle godine birao glazbenik Jay Z koji je, pomalo iznenađujuće, bio potpisan i kao producent naslova.

 

Preporuka koju igru odabrati naizgled je jednostavna – NBA 2K14. No, ukoliko planirate kupovati PlayStation 4 ili Xbox One valja pričekati i dolazak novog NBA Live-a. EA nas možda (ugodno) iznenadi.

 

 

Američki nogomet: Madden 25

 

Što se pak američkog nogometa tiče, izbor je sužen na jedan jedini naslov koji ove godine izlazi pod jubilarnim imenom 'Madden 25'. Naime, radi se o dvadeset i petom izdanju igre. Kao i u slučaju FIFA-e 14, Madden dolazi u dvije verzije. Ona za aktualne konzole i PC temeljena je na starom engineu (i već se može kupiti!) dok vlasnike next-gen hardvera očekuje revolucionarni Ignite. Iako se radi o sportu koji nije naročito popularan u Hrvatskoj, vrijedi spomenuti da Madden 25 donosi poboljšanu grafiku, fiziku, ponašanje lopte i mnogo vjernije pokrete igrača.

 

 

Automobilističke simulacije

 

Osim momčadskih sportova, jesen će biti neuobičajeno bogata i automobilističkim simulacijama za nešto ozbiljnije i zahtjevnije igrače.

 

Na tržištu se početkom mjeseca pojavio F1 2013, novi dio kultnog F1 serijala kojega je Codemasters doslovno preporodio u nekoliko proteklih godina. Igra će sadržavati svih jedanaest timova i 22 vozača te 19 staza. Uz obično izdanje na tržištu je dostupno i 'Classic' izdanje u kojemu možete virtualno sjesti u najslavnije bolide 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća i provozati se stazama koje danas više nisu u funkciji.

 

Početkom prosinca svi vlasnici PlayStationa 3 moći će zaigrati novi nastavak najslavnije auto-simulacije u povijesti: Gran Turismo 6. Nekoliko godina po izlasku 'petice' iz Polyphony Digitala najavljuju čak, pazite sad – 1200 vozivih i savršeno autentičnih automobila te 33 staze raspržene diljem svijeta. Tu je i novi grafički engine te modernizirano sučelje. Ukratko, svi sastojci za najzagriženije ljubitelje utrkivanja su tu.

 

Vlasnici Xbox One konzole moći će pak već krajem sljedećeg mjeseca isprobati Forzu Motorsport 5, novi izdanak najbolje ocijenjene simulacije utrkivanja. S obzirom na gotovo savršenog prethodnika, suludo bi bilo očekivati revoluciju u bilo kojem pogledu, no sa sigurnošću možemo očekivati izvrsnu simulaciju s ogromnom ponudom automobila i staza, baš kao i u slučaju Gran Turisma.