DORH PROČEŠLJAVA PULSKU BOLNICU?

Jerin opovrgava, a Cuccurin javno objelodanjuje izvješće HZZO-a

21.09.2011 u 17:11

Bionic
Reading

Izvješće HZZO-a o Općoj bolnici Pula upućeno je na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu. Uz vijećnike Ladonje i Zelena stranka – zelena alternativa zatražila je da se na Skupštinu Istarske županije hitno uvrsti rasprava o stanju u pulskoj bolnici

Plinio Cuccurin, koji je jučer zahtijevajući analizu svih aspekata rada pulske Opće bolnice najavio i kako će vijećnici Ladonje zatražiti smjenu Upravnog vijeća bolnice i ravnatelja ukoliko se potvrde nepravilnosti iz nalaza HZZO-a, medijima je i proslijedio toliko spominjano izvješće HZZO-a. Na pedesetak stranica može se iščitati da su utvrđene nepravilnosti primjerice u naplati i šifriranju računa za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu uslugu, da bolnica nije u potpunosti ostvarivala nabavu sukladno Zakonu o javnoj nabavi odnosno da je nabavu pojedinih roba, usluga i radova veću od 70.000 kn provodila izravnim ugovaranjem ili naručivanjem bez prikupljanja ponuda, kao i nabavu veću od 300.000 kuna bez javnog nadmetanja, a i nabava lijekova odvijala se izravnim naručivanjem kod pojedinog dobavljača. Kako piše u izvješću, nabavljeno je lijekova u iznosu 29.459.461 kuna. Protivno čl. 52 Temeljnog kolektivnog ugovora bolnica je ravnatelju isplaćivala dodatak na osnovnu plaću od osam posto, iako nema znanstveni već specijalistički stupanj magistra, a visoki dodatak na osnovnu plaću od 20 posto umjesto pet posto imao je i zamjenik ravnatelja. Nepravilnosti ima još, pa je HZZO izvješće uputio i DORH-u.

'Građanke i građani zaslužuju znati kako se upravlja njihovim novcem u službi zdravlja. Stoga osjećam moralnu obvezu javnosti dostaviti izvješće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje o provedenom nadzoru Opće bolnice Pula', kazao je danas Plinio Cuccurin. U zahtjevu da se u Županijskoj skupštini konačno provede rasprava o stanju u pulskoj bolnici, vijećnike Ladonje podržali su danas i vijećnici Zelene stranke – zelene alternative, istaknuvši da bi tematskoj sjednici trebali prisustvovati i predstavnici HZZO-a i sindikata.

Pogledajte izvješće (PDF)

'Iznenađen sam neviđenom harangom koju Plinio Cuccurin provodi protiv bolnice', kazao je ravnatelj pulske Opće bolnice dr. Lems Jerin na konferenciji za novinare na kojoj je pokušao pojasniti nepravilnosti za koje se bolnicu i njega kao ravnatelja proziva. 'Sa zadovoljstvom prihvaćam traženu analizu rada svakog aspekta bolnice, pod uvjetom da taj koji traži i pročita izvještaj', izjavio je Jerin, dodavši da je Cuccurin iznio niz netočnih ili pogrešno interpretiranih podataka.

'Niz lijekova ne nabavlja se putem javnog natječaja, jer je već HZZO obavio javni natječaj i utvrdio cijene, kao što je slučaj s onim najskupljim, citostaticima, a i cijene ostalih lijekova s bolničke liste određuje HZZO pa se one ne mogu sniziti putem natječaja. Iskustva hrvatskih bolnica su pokazala da se zbog jednakih uvjeta ponuđača poništava polovica natječaja, pa se zatim moraju kupiti mimo natječaja', kazao je dr. Jerin. Kako smatra, problem je i u tome što bolnica duguje dobavljačima za lijekove 60 milijuna kuna više od 180 dana, no kako veli, pulska bolnica smanjila je ukupni trošak za lijekove za 11 posto, dok su ga druge bolnice povećale za četiri posto.

Jerin je potvrdio da je njegov dodatak na plaću od osam posto sporan, jer se magisterij ne odnosi na radno mjesto, no za zamjenika ravnatelja dr. Ivicu Fedela, za kojeg je u nadzoru HZZO-a utvrđeno da prima dodatak na plaću od 20 posto umjesto pet posto, pojasnio je da se radi o aneksu ugovora po kojem dobiva dodatak za uvjete rada kao kirurg, a obavlja i dodatne poslove zamjenika. Napomenuo je da je od nalaza HZZO-a, čiji su kontrolori te iste ugovore ranijih godina smatrali ispravnim, sporni dodatak zamjeniku ravnatelja ukinut.

Jerin smatra da je Ladonja na konferenciji za novinare iznijela neistinitu informaciju o dužini bolničkog liječenja. Kako veli, pulska bolnica je u prvih šest mjeseci imala prosjek 6,7 dana po pacijentu, dok je hrvatski prosjek sedam dana, a osim toga ima i najveću popunjenost postelja.

'Broj radnika i njihova kvalifikacija nisu bili predmet analize HZZO-a', ustvrdio je Jerin, dodavši kako je to Cuccurin ipak komentirao, što po njemu ukazuje na Cuccurinove namjere i nedostatak poštovanja prema sredini u kojoj živi.

Odgovarajući na prozivke Ladonjinog čelnika, najavio je i kaznenu prijavu protiv Plinia Cuccurina zbog kvalifikacije da se u pulskoj bolnici zapošljava po političkoj liniji.

S druge strane, Cuccurin je izjavio kako se čudi izrazito nervoznom i neprimjerenom ispadu dr. Lemsa Jerina o činjenicama s kojima je upoznat već duže vrijeme.

'Pitam se zaslužuje li Istra imati deset godina na čelu bolnice takvog ravnatelja koji se u svojim istupima nijednom riječju ne očituje o zdravlju pacijenata, a nalazom je utvrđen čitav niz nepravilnosti koje se očito mogu odraziti na kvalitetu zdravstvenih usluga. Kvalifikacije koje je meni dao, čitajući nalaz HZZO-a, priliče rukovoditelju bolnice. Ja sam i dalje dobronamjeran, ukazao sam na činjenice koje proizlaze iz nalaza državne ustanove te kao županijski vijećnik, porezni obveznik i građanin Istre očekujem konkretan odgovor od ravnatelja', poručio je Cuccurin.