NEODOLJIVA DROGA

Jemenski prosvjedi skraćeni zbog žvakanja kata

10.02.2011 u 12:00

Bionic
Reading

Oporba u Jemenu uspjela je dozvati desetke tisuća prosvjednika na ulice glavnog grada da bi demonstrirali protiv predsjednika Alija Abdulaha Saleha, ali u popodnevnim satima broj nezadovoljnika se naglo smanjio, a uzrok bi moglo biti tradicionalno uživanje u biljci katu

Mnogi odmah s ulica odu na tržnicu kupiti kat, biljku koja žvakanjem oslobađa blagi stimulans, poput lišća koke u Južnoj Americi. Po nekim procjenama, skoro pola od 23 milijuna stanovnika Jemena tijekom popodnevnih sati uživa u tom blagom opijatu.

'Nakon što ga prožvačem, ne mogu ići van. Kad žvačem kat, cijeli je svijet moj. Osjećam se poput kralja', kaže Muhamed al Kadimi, student koji je sudjelovao u prosvjedima, ali dodaje da bi teško pronašao motivaciju da prosvjeduje cijeli dan.

Stanovnici Jemena nisu pasivni i u prošlosti su poduzimali odlučne akcije da bi promijenili stanje u državi, ali za mnoge od njih vrijeme za uživanje u katu je svetinja.

'Prosvjedi se vrlo brzo utišaju zbog te navike. Kat predstavlja negativan utjecaj. Popodne ljudi odu žvakati kat i prosvjed se svede na nekoliko prijepodnevnih sati', rekao je novinar Samir Gibran, dodajući da on uživa u katu samo jednom tjedno.

Neki kažu da kat ipak nema toliko negativnog utjecaja na stanovništvo. 'Naravno da i mi, kao i drugi, koristimo Facebook i Twitter, ali velik dio organizacije prosvjeda dogovoren je na druženjima uz kat', kaže 23-godišnji student Fahr al Azb

Svjetska banka procjenjuje da stanovnici Jemena potroše desetinu prihoda na kat i da se oko 25 posto radnih sati izgubi zbog žvakanja te biljke.