MOST ODGOVARA

Jednako smo daleko od HDZ-a i SDP-a, ali morat ćemo surađivati

19.08.2016 u 15:54

Bionic
Reading

Otvaraju li se Mostu vrata za postizbornu koaliciju sa SDP-om nakon propalog pokušaja vladavine s HDZ-om ili je to samo 'pucanj u prazno'? Nakon bivšeg SDP-ova ministra uprave Arsena Bauka ni njegovu stranačkom kolegi koji je sjedio u ministarskoj fotelji, Siniši Hajdašu Dončiću, mogućnost postizborne suradnje s Mostom nije nemoguća, kako su se raspisali mediji. No, što o sve glasnijem zazivanju ljevice za suradnjom misle mostovci?

'Most je ozbiljna politička opcija i jasno nam je da ćemo morati s nekim surađivati. U ovom trenutku, jednako smo daleko i od HDZ-a i od SDP-a. Jednako malo povjerenja imamo prema jednima i drugima, ali je vrlo vjerojatno kako ćemo u budućnosti s nekima od njih morati surađivati. Sve relevantne ankete pokazuju da je Most čvrsta alternativa i opcija koja će dobiti značajan broj glasova na idućim izborima', odgovara za tportal mostovac Miroslav Šimić

Upravo ta činjenica, smatra on, dovodi do promjene retorike u redovima Narodne koalicije što ih ne iznenađuje.

'U ovom trenutku nemamo nikakvih kontakata ni s HDZ-om, ni sa SDP-om osim na razini poslova tehničke Vlade. Surađivati moramo jer je to u interesu hrvatske države. S Plenkovićem i Milanovićem ne želimo se baviti', rekao je Šimić.

Iz vrha Mosta poručuju kako su spremni surađivati sa svima onima koji su spremni na promjene i reforme, ali da to do sada nije bio slučaj ni s HDZ-om, ni sa SDP-om.

'Vidimo da nije prošao ni novi plan gospodarenja otpadom, odnosno da na HDZ, usprkos tome što je promijenio čelnog čovjeka, utječu interesne skupine smećarske mafije. Znamo i kakav je bio Zmajlovićev plan gospodarenja otpadom. To je jedna od točaka od koje nećemo odustati, a oni koji nisu spremni provoditi interes građana, s njima nemamo što raditi', jasan je Nikola Grmoja

SDP-ovu taktiku zazivanja postizborne suradnje smatraju pogrešnom jer su, smatra Grmoja, zauzeli napadački stav od početka ove kampanje.

'Zadužili su Beljaka i Jamba da napadaju po Mostu. Mislili su vjerojatno kako sami mogu sastaviti vladu, a kad su vidjeli da im vlast neće tek tako pasti u ruke, jer i sve ankete koje se rade, pokazuju da će Most imati bolji rezultat od onoga na prošlim izborima, mijenjaju strategiju. Sigurno je da ni jedni, ni drugi ne žele Most jer smo mi neželjeno dijete', kaže Grmoja.

Mostašica Ružica Vukovac izjave koje posljednjih dana stižu iz redova SDP-a smatra 'pucnjem u prazno'.

'Jedni nas poistovjećuju s HDZ-om, drugi sa SDP-om, a mi smo i dalje samostalna opcija. Nismo pod utjecajem ni jednih ni drugih. Naravno da će narod reći svoje jer je glupo unaprijed prejudicirati. Kada prođu izbori, vidjet ćemo u pregovorima tko je spreman provoditi reforme. Naš najveći problem je što ni jedna od opcija nije za to jer su to dokazali i unatrag šest mjeseci kada nisu dopustili smanjenje beneficija zastupnicima, smanjivanje broja zastupnika, sve ono što smo predlagali. Potpuno su nam jednake i lijeva i desna opcija, nama su ključne reforme', poručuje Vukovac.