VAL ZLOČINA U SAD-U

Jedna osoba poginula, nekoliko ranjenih u pucnjavi

06.11.2009 u 19:50

Bionic
Reading

Naoružani napadač ubio je u petak jednu i ranio šest osoba u uredima građevne tvrtke u Orlandu na Floridi iz koje je otpušten prije dvije godine, javile su američke TV mreže

Osumnjičeni, identificiran kao 40-godišnji Jason Rodriguez, uspio je nakon pucnjave pobjeći iz zgrade, no ubrzo je uhićen u stanu svoje majke bez otpora, objavila je policija u Orlandu. U potragu za osumnjičenikom bio je uključen i FBI.

Dok ga je policija izvodila iz zgrade u kojoj je uhićen, novinari su ga, dovikujući, pitali zašto je to učinio, na što je Rodriguez odgovorio da su ga 'ostavili da istrune'.'Tko oni, poslodavci?', pitao je novinar. 'Da', odgovorio je Rodriguez.
U prvim se izvješćima navodi da je Rodriguez otpušten u lipnju 2007. zbog loših radnih rezultata. Policijska je glasnogovornica objavila da je najmanje pet osoba prebačeno u bolnicu, a iz regionalnog medicinskog centra u Orlandu je potvrđeno da su četiri osobe obrađene na traumatološkom odjelu.

Jason Rodriguez


Citirajući svjedoke, glasnogovornica je kazala da se pucnjava dogodila u tvrtki Reynolds Smith & Hill, specijaliziranoj za građevno i prometno savjetodavstvo. Načelnik lokalnih vatrogasaca Michael Droege kazao je da je u tijeku evakuacija zgrade koja je bila poprište napada. U vrijeme izgreda zatvorena je autocesta koja prolazi kroz središte Orlanda, kao i okolne škole.

Kolona vozila hitne pomoći čekala je pred zgradom u kojoj su uredi tvrtke Reynolds Smith & Hill, a policijski snajperisti zauzeli su položaje na okolnim zgradama. Policija je objavila da motivi pucnjave nisu poznati.

Napad u Orlandu dogodio se dan nakon tragičnog pokolja u vojnoj bazi Fort Hoodu u Texasu, gdje je vojni psihijatar bojnik Nidal Malik Hasan u ubilačkom pohodu s dva pištolja usmrtio 12 vojnika i jednog civila te ranio 30 vojnika.

Motivom zločina u petak bave se svi američki mediji, a dosad je poznato da se bojnik Hasan protivio ratovima u Iraku i Afganistanu, da ga je obuzela panika zbog skora premještaja u Irak, te da je bio velik muslimanski vjernik, koji je pucajući uzvikivao 'Alah je velik'.

Zastave na državnim zgradama u SAD-u u petak su spuštene na pola koplja, a u 14,34 sata po istočnoameričkom vremenu, kad je počela pucnjava u Fort Hoodu, u svim američkim vojnim objektima u zemlji i svijetu održana je minuta šutnje za žrtve pokolja.