OTVORENO O GRANICI

'Jedna utakmica u Latinskoj Americi je dovela do rata, a sa Slovenijom je u igri puno više'

19.12.2017 u 22:57

Bionic
Reading

Nakon sastanka u Zagrebu dvojica premijera, hrvatski Andrej Plenković i slovenski Miro Cerar ostali ukopani u svojim stajalištima. Slovenija traži da se primjenjuje arbitražna presuda o granici dok Hrvatska smatra da se ne može primjenjivati jer je cijeli proces kompromitiran. Rok za primjenu arbitraže je 29. prosinca i pitanje je što će nakon tog roka biti

Gostujući u Otvorenom na HRT-u Marija Pejčinović-Burić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, kazala je da se arbitražna odluka ne može i ne smije jednostrano implementirati.

'Ne može se jednostrano niti se smije mijenjati stanje na terenu. Danas je rečeno da neće biti ishitrenih poteza. Ako se do njih dođe znat ćemo odgovoriti na to. I današnji sastanak bio je korak prema dijalogu iako se nismo približili i pomakli sa svojih pozicija. Mislim da smo u praksi bliže rješenju nego što je to percepcija', kazala je Pejčinović Burić.

  • +15
Nakon sastanka premijeri Plenković i Cerar dali izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Krešo Beljak, šef HSS-a, smatra da je situacija sa Slovenijom je posljedica četiri godine nerada diplomacije.

'Ovo što imamo danas je poraz Hrvatske koja se odrekla ZERP-a. Odrekli smo se svega i došli smo u neugodnu situaciju. U nezavidnom položaju je diplomacija jer nemaju naputke iz Zagreba koju politiku provoditi. Prijete nam incidenti koji nam ne trebaju', smatra Beljak.

Maja Seršić s katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu navela je kako su sporazumi koje je Hrvatska potpisivala od sporazuma Račan – Drnovšek pa do sporazuma iz 2009. godine posljedica ovoga što imamo danas.

Branko Caratan, član Savjeta za vanjsku politiku SDP-a, podsjetio je da  je Slovenija zadržavala Hrvatsku na putu u EU čitav niz godina. Za nastup slovenskog ministara vanjskih poslova Karla Erjavca, koji je kazao da je Cerar danas izgubio dan u Zagrebu, naveo je da je riječ o bahatom  nastupu.

'Slovenija sada ide s nastupom da ce se Hrvatskoj zabraniti ulazak u Schengen i zonu eura. Mi nećemo odustati od saborske odluke. Hrvatska i Slovenija moraju održati dobre odnose iz niza razloga. Ako na ovakvoj temi Bruxelles ne može naći rješenje onda je u pitanju i njegova kompetencija. S hrvatske strane treba ići naprijed.

Današnji susret je bio koristan jer su se strasti stišale jer ne smije doći do incidenata. Sjećam se Latinske Amerike kada je nogometna utakmica dovela do rata, a ovdje je u pitanju puno više', naveo je Caratan.

Ivan Vrdoljak, šef HNS-a, ali i svi ostali sudionici složili us se da ne smije doći do incidenata i da je dijalog i mirno rješenje jedini način da se pitanje granice sa Slovenijom riješi.