JANDROKOVIĆ BIJESAN

'Jedini smisao ove igre je onemogućiti izručenje Perkovića!'

26.09.2013 u 19:39

Bionic
Reading

'Ovo je pila naopako', ustvrdio je HDZ-ov Gordan Jandroković, optuživši Vladu i premijera Zorana Milanovića za vrlo sofisticirane pravne manipulacije s europskim uhidbenim nalogom i izmjenama Ustava, a sve kako bi se spriječilo izručenje jednoga čovjeka, Josipa Perkovića, Njemačkoj

'Postaje potpuno evidentno da je jedini smisao ove igre onemogućiti izručenje Perkovića Njemačkoj. To sada govore i javno i preko spinova u medijima. Očito je da sve ovo što se radi, a radi se na štetu Hrvatske, oni čine kako bi zaštitili jednu osobu, a kroz tu osobu i čitavu strukturu odgovornu za likvidacije u bivšoj državi'.

Na pitanje zašto onda predlažu ukidanje zastare, Jandroković je rekao da se pravni stručnjaci razilaze u mišljenjima je li za Perkovića nastupila zastara, te ustvrdio da je Milanovićev plan promijeniti Ustav prije stupanja na snagu uhidbenog naloga kako bi se podigla optužnica i kako bi se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj. Ponovio je da je HDZ spreman razgovarati o ustavnim promjenama, ali tek kada Hrvatska uskladi europski uhidbeni nalog i nakon što njihovi pravnici sve dobro provjere.

'Bit će teško tako samorazumljivu odredbu, koja se tiče i političkih, ali i drugih teških zločina, ne podržati. To je problem koji njima ostaje', uzvratio je HDZ-u HNS-ov Jozo Radoš

Stav Jadranke Kosor jest da Ustav treba promijeniti, a o glasovanju još nije razgovarala s kolegama iz kluba. To su, podsjetimo Željko Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić. 'Možda će nam to pomoći da skinemo teret prošlosti i počnemo se konačno baviti onime što bi Hrvatska trebala biti danas i sutra'.

'To je nešto čime ćemo, vjerujem, otkloniti s političke scene ove nepotrebne rasprave tko koga štiti i sl. Iako ne mislim da Ustav treba često mijenjati, ovo je, čini mi se, jedan dobar prijedlog'.

Laburisti će glasovanje za promjenu Ustava uvjetovati promjenom Zakona o referendumu. Još ih nitko nije zvao pa, kaže Dragutin Lesar, nije pristojno davati potporu nekome tko potporu nije tražio.

'Naravno svoj stav imamo, ali bilo bi nekorektno da ga iznosimo javno prije nego bude razgovara. Zasada nije došao poziv za bilo kakvim razgovorom', rekao je Lesar.