KOLEGE OGORČENE

Jedan od pirotehničara u štrajku počinio samoubojstvo!

29.06.2013 u 10:57

Bionic
Reading

Pirotehničar Ivan Dončević sinoć je počinio samoubojstvo u svojoj kući u mjestu Haganj kraj Vrbovca, izvijestio je danas predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubičić, apeliravši na odgovorne da zaustave tragediju pirotehničara, mahom hrvatskih branitelja, koji štrajkaju do postizanja dogovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora

'Jedan kolega je izvršio suicid i to je prva žrtva, a preko 60 pirotehničara do sada je poginulo u razminiranju. Pozivamo svu hrvatsku javnost da te njihove nemilosrdne gazde natjeraju da život učine bolji svima, a ne samo njima', izjavio je Ljubičić.

Izvijestio je da je 51-godišnji Ivan Dončević, pirotehničar koji je sa svojim kolegama nedavno stupio u štrajk jer s Hrvatskom udrugom poslodavaca - Udrugom za humanitarno razminiranje ne mogu postići dogovor o potpisivanju novog kolektivnog ugovora, sinoć počinio samoubojstvo u svojoj kući.

Istaknuo je da je, zajedno s 30-oricom pirotehničara, Dončević donedavno spavao u prostorijama zagrebačke HVIDR-e koja pirotehničarima daje punu potporu u borbi za svoja prava i dostojanstvo.

Ljubičić je u današnjem priopćenju u ime Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba izrazio iskrenu sućut obitelji poginulog pirotehničara, oca dvoje djece, 'koji je nažalost izgubio nadu i snagu te je u očaju sam sebi oduzeo život'.

'Žalosni smo što je suicid branitelja uzeo još jednu žrtvu i što hrvatski branitelji ne vide nadu u život dostojan čovjeka u ovom društvu za koje su žrtvovali svoje najbolje godine i zdravlje te što su preživjeli na ratištima da bi si sami danas oduzimali život jer im je čak i nada uskraćena', istaknuo je.

Naglasio je kako Hrvatski sindikat za humanitarno razminiranje, iako duboko potresen gubitkom prijatelja i suborca, nastavlja štrajk i borbu za dostojan život od svoga rada, te da im zagrebačka HVIDR-a u tome daje punu potporu.

'Apeliramo na sve odgovorne da zustave tragediju hrvatskih branitelja radnika', zaključio je Ljubičić u priopćenju.

Hini je izjavio i kako većina od oko 300 pirotehničara u štrajku prima tek 'minimalac', te da su na zagrebačkom Trgu dr. Franje Tuđmana razvili šator kako bi hrvatsku javnost upozorili na svoje probleme.

'To su mahom hrvatski branitelji i HVIDR-a im daje apsolutnu potporu u štrajku, a apeliramo na Vladu da sve učini kako bi ti ljudi dobili pošten kolektivni ugovor', poručio je.

Inače, više od sto pirotehničara u štrajku danas su u zagrebačkom Centru za transfuzijsku medicinu darovali krv, a glavni povjerenik Sindikata humanitarnog razminiranja Stjepan Tadić tom je prilikom izjavio kako su pirotehničari tim činom htjeli učiniti nešto korisno i za opće dobro.