pitanje plagijata

Jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera o hrvatskoj eurokovanici: 'Natječaj je proveden amaterski!'

06.02.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Dizajn hrvatske eurokovanice s motivom kune, predstavljen javnosti prije dva dana, poprima negativan kontekst. Pojavile su se sumnje da se jedan od nagrađenih autora na kovanici od jednog eura neovlašteno koristio tuđim fotografijama u svom dizajnu. Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) provjerava idejno rješenje hrvatske eurokovanice od jednog eura, rekli su Hini iz HNB-a.

'Natječaj je proveden amaterski, radi se o tome da je natječaj trebao ići preko ministarstva kulture. To je ipak projekt tog tipa, a ne preko HNB-a. I taj natječaj je trebalo biti uključeno dizajnersko društvo i trebalo je biti 5,7 ili najviše 9 članova žirija i pozvati 5,7 autora koji to mogu dobro napraviti', kazao je za HTV dizajner Boris Ljubičić.

'Nastavno na medijske napise, Komisija za novac hitno je pristupila provjeri idejnog rješenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informirati javnost', kažu u HNB-u.

Javnosti u petak predstavljeni su najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 tisuća kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Stvar se dodatno zakomplicirala kada se u medijima pojavila Pranjkovićeva prepiska na Facebooku u kojoj je zatražio pomoć oko obrade fotografija kune.