POZADINA OSTAVKE R. TOMAŠIĆ

Je li Pero Ćorić HDZ-ov čovjek za rasturanje pravaša?

06.11.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Pero Ćorić, glavni tajnik HSP-a AS, iz pravaškog kružoka u posljednjih pet godina uspio je izbaciti Antu Đapića, Ružu Tomašić, dvoje najpoznatijih političara iz te struje koji su mu, svaki na svoj način, omogućili političko djelovanje. Za to isto vrijeme, kao glavni tajnik stranke radi i kao savjetnik vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, inače potpredsjednika HDZ-a. Ne krije da je usko povezan s osobama iz vrha sadašnjeg HDZ-a iako je 'pregovaranje iza leđa' glavni razlog osipanja stranačkih članova odlaskom Ruže Tomašić

Pero Ćorić nije igrač HDZ-a nego igrač s HDZ-om', izjavio je danas za tportal odgovarajući na naše pitanje dogovara li se tajno s određenim hadezeovcima, primjerice Tomislavom Čuljkom, političkim tajnikom te stranke koji je karijeru startao iz Vinkovaca.

Štoviše, Čuljak je, kaže, ponosan na tu povezanost, jer su zajedno osnivali HDZ, on kao vođa u Iloku, a Čuljak u Vinkovcima, a Ćorić je u HDZ 'osobno učlanio Tomislava Merčepa i Blagu Zadru'. Napustio je HDZ 2000. godine i prešao u HSP, jer je, kako kaže, Frano Tuđman sve i radio po pravaškom programu. Ističe da je on omogućio otad Đapićev uspon, pa i pad, jer 'ispada da je uvijek u pravu', i tada s Đapićem, pa obračunom s njim, kao i podrškom Ruži Tomašić. Privatno je osam godina radio kao rukovoditelj u jednoj građevinskog tvrtki, čiji nam naziv nije rekao.

Antu Đapića je zaprepastilo, rekao je bivši vođa pravaša prije dvije godine u intervjuu za tportal, to što je Ruža Tomašić podržala Ćorića kad ga je ovaj krenuo rušiti. Posebno jer je Ćorić u to vrijeme (2009. godine) bio tek lokalna politička figura.

Potužio mu se Ćorić, otkrio nam je tada Đapić, čak u dva navrata, 2008. i 2009. godine, 'pred dvojicom svjedoka', da je uz pomoć nekih ljudi u policiji spasio sina od sudskog progona kad je junior uhvaćen s manjim količinama marihuane. Ubrzo nakon toga u ime lokalnog HSP-a potpisao je sporazum s HDZ-om u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kojemu se tadašnji šef pravaša Đapić protivio. Ćorić je pak tražio Đapićevu ostavku, koju je Đapić ranije ionako već ponudio stranačkom članstvu zbog lošeg ishoda parlamentarnih izbora.

Pero Ćorić se nakon rastakanja HSP-a priklonio Ruži Tomašić s kojom je nastavio graditi HSP dr. Ante Starčević, a paralelno je s tim kao savjetnik vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića gradio i odnose s HDZ-om.

'Kako možete biti glavni tajnik jedne stranke, a raditi kao savjetnik potpredsjednika druge stranke?' pita se Petar Macut, bivši pravaš i dobar poznavatelj prilika u pravaškim strankama.

Spletke i podmetanja u HSP-u Ante Starčević nisu novost, kako to sada želi prikazati Tomašić, dojučerašnja predsjednica stranke, nego uobičajeno ponašanje vodećih ljudi, što je ona morala znati otpočetka ako je bila svjesna toga kako je HSP Ante Starčević osnovan i kako se proširio.

Da nije razlog ostavci to što vrh HSP AS 'nažalost nije prepoznao potrebu da u maniri istinskih hrvatskih domoljuba stane u obranu nacionalnih umjesto uskih stranačkih interesa kada je u pitanju promjena izbornog zakonodavstva', nego nešto drugo, objasnio je i Denis Bevanda, predsjednik glavnog stana HSP-a AS, koji je s dvoje suradnika danas raspustio taj stranački organ, iščlanio se i ustvari najavio raspad stranke.

Prema Bevandi sukob je eskalirao lažima da 'nije postojala odluka o priključivanju Ruže Tomašić Europskim konzervativcima i reformistima u Europskom parlamentu' iako je to jednoglasno odlučeno na 3. Saboru stranke 15. lipnja 2013. godine. I drugo, da je tajnik 'nastavio s lažnim svjedočenjem u slučaju izmjene izbornog zakonodavstva'.

Oboje, Tomašić i Bevanda, razlaz sa strankom nastoje prikazati kao svoju borbu za hrvatske nacionalne interese, pri čemu njoj također smeta to što se neki 'iza leđa dogovaraju s nekim ljudima i s nekim strankama' i da su već podijeljena ministarska mjesta kao plijen.

Ali tako je bilo od osnivanja HSP-a AS 2009., kada je HDZ, sveprisutnom infrastrukturom po općinama i županijama, omogućio da se pandan HSP-u Ante Đapića, kasnije Daniela Srba, osnuje širom zemlje. Nije slučajno osnivačka skupština bila smještena upravo u Iloku, nedaleko od Vinkovaca, županijskog središta Vukovarsko-srijemske županije, u kojem se nalazi Ćorić savjetnik župana Galića.

Ćorić je, prema Bevandi, zakuhao vruću kašu iz koje je umakla Ruža Tomašić pravdajući svoj odlazak brigom za nacionalne interese. Kako bilo, relativno nepoznatom pravašu iz Iloka kojeg ne krase osobine vođe uspjelo je u relativno kratkom roku s vrha stranke otjerati dvoje stranačkih čelnika – Antu Đapića iz HSP-a, stranke čiju je snagu zajedno s Ružom Tomačić rastočio te s njom osnovao HSP dr. Ante Starčević te ponovio recept. Iz stranke je opet istjerao čelnu osobu čija je ostavka proizvela domino efekt čiji su rezultat mnoge ostavke te raspadanje stranačkih podružnica.

Međutim, čudi postupak Ruže Tomašić koja je po statutu HSP-a AS kao predsjednica preko predsjedništva imala široke mogućnosti uspostavljanja kontrole u strancu. Između ostalog, mogla je 'zadužiti glavnog tajnika za organizaciju rada tajništva', a u slučaju da netko spletkari i iza leđa dijeli plijen, mogla je i pokrenuti pitanje odgovornosti te osobe.

'Ona je zapravo ostavila Ćoriću stranku da nekoga instalira na njeno mjesto', kaže za tportal Macut, prema kojemu netrpeljivost na relaciji Tomašić – Ćorić postoji otpočetka, odnosno kada je Đapić morao odustati od vodstva nakon poraznih rezultata parlamentarnih izbora.

Danijel Srb, predsjednik HSP-a, sada je pozvao Tomašić na udruživanje, ali ne krije da je njezin konkurentski HSP AS nastao kao HDZ-ov projekt uzimanja pravaškog utjecaja i glasova. Srb zna i konkretno kako se to provodilo.

'Tu je stranku osnovao HDZ da bi se napravila šteta nama. Osnivali su podružnice u cijeloj Hrvatskoj i na vlast dolazili u koaliciji s HDZ-om. Ruža Tomašić više nije htjela trpjeti taj tutorski odnos HDZ-a i tako je došlo do raskola. A sukob tinja već nekoliko mjeseci i ona je sada povukla odlučan potez', otkrio nam je Srb.

Nekoliko mjeseci prije lokalnih izbora 2013., kaže Srb, vođa jedne županijske organizacije HDZ-a zvao je HSP-ovce da prebjegnu u konkurentski HSP AS, pa kada nisu htjeli, odredio je dio hadezeovaca da tobože osnuju županijski HSP AS da ima s kime koalirati i stvoriti privid ujedinjenja HDZ-a s pravašima.

'Bez obzira na to što je bila na HDZ-ovoj listi za Europski parlament, Tomašić nije prihvaćala takav odnos. Zato sam je pozvao na povratak kao i ostale koji će sada napuštati stranku. Ovo je pravo vrijeme da pravaštvo ponovno postavimo na prave temelje, a to nije samo osobni probitak', kaže Srb.

Identično, podatak o HDZ-ovom pokroviteljstvu iznosi i Anto Đapić, samo što su mu potezi Tomašić smiješni i tragikomični, s obzirom na to da ona nikada nije jasno rekla da se protivi HDZ-ovom krojenju po HSP AS-u.

'Da, tragikomično je kako sada tvrdi da joj ne valja stranka koju je osnovala uz pomoć HDZ-a. Ne valjaju joj oni koji ostaju u stranci. A podršku joj daje Srb iz HSP-a iz kojeg je izašla. To je dokaz da je, nažalost, pravaštvo postalo prošlost. Zato sam ja sada okupiran osnivanjem svoje stranke i izlaskom na predsjedničke izbore', kazao je Đapić.

Ćorić isto tako Tomašić prišiva sjedenje na nekoliko stolica: 'Prvo potpisuje sporazum s HDZ-om, a drugi dan tvrdi da ne rade dobro, treći dan bi se kandidirala za predsjednicu Republike, pa podržala Kolindu Grabar Kitarović i tako u nedogled', dio je iz niza što je Ćorić zamjerio Ruži Tomašić koja je, kaže on, u subotu, 8. studenog na predsjedništvu stranke trebala objasniti zašto je 'samoinicijativno sudjelovala u radu političke grupacije AECR u okviru Europskog parlamenta gdje većinu čine engleski konzervativci'.

Vršitelj dužnosti predsjednika stranke sada je Ivan Tepeš, bivši zamjenik Ruže Tomašić, koji je u lipnju ove godine, prije pet mjeseci, u jednom intervjuu rekao: 'Na popularnosti Ruže T. gradit ćemo popularnost HSP AS-a', ali su se od tada ispred njih ispriječili 'nacionalni interesi'.

Od odlaska Tomašić stranku su napustili svi članovi predsjedništva i podružnica u Šibeniku i Sibinju.

Cijela drama upriličena je uoči održavanja sjednice predsjedništva stranke koja će se odigrati u subotu u Zagrebu, s prvom točkom dnevnog reda 'preuzimanje vođenja stranke' što je povjereno v. d. Tepešu.