APARATI U KVARU, DUGE LISTE ČEKANJA

Je li ovo prava istina o hrvatskom zdravstvu?

07.06.2013 u 09:09

Bionic
Reading

'Doktorica je na godišnjem odmoru pa se ne možete naručiti na pregled... Ne radi nam UZV aparat pa ne radimo preglede... Ako ne znate kod kojeg doktora i kakav točno pregled želite, ne mogu vam reći kada je termin', samo su neki od odgovora koje su novinari Jutarnjeg lista dobili u deset bolnica diljem Hrvatske nakon što su postavili jednostavno pitanje: Koji je najraniji termin za UZV pregled abdomena i kolonoskopiju?

Termine koje su kao pacijenti dobili na telefon usporedili su s podacima koje su bolnice dale Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i podacima koje je Jutarnji list prikupio istraživanjem u veljači 2011. godine. Zaključak je šokantan!

Za neke bolnice HZZO tvrdi da uopće ne rade UZV abdomena i kolonoskopiju, a u bolnicama za njih nude termine. Najveća hrvatska bolnica, KBC Zagreb, primjerice, ne radi UZV abdomena jer im ne radi ultrazvučni aparat.


'Liječnik obiteljske medicine dao mi je uputnicu za krvne pretrage s kojima sam trebala otići doktoru da mi napravi UZV abdomena. Upisala sam se krajem travnja, a termin mi je tek krajem listopada', rekla je pacijentica iz Šibenika. Kada je to ispričala liječniku obiteljske medicine, rekao joj je da krvni nalazi tada neće imati nikakvog smisla.

'Rekao mi je: Odite privatniku i napravite ultrazvuk. Žao mi je, ali ne znam što bih drugo rekao - ispričala je pacijentica i dodala kako je UZV abdomena platila 300 kuna.