VARGINA ZAMJENICA

Je li ovo nova šefica HZZO-a?

12.06.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon što je dosadašnji ravnatelj HZZO-a Siniša Varga postao ministar zdravlja postavlja se pitanje tko će zasjesti u njegovu fotelju? Najizgledniji odabir bila bi Tatjana Prenđa Trupec, dosadašnja Vargina zamjenica

Ona je na mjesto zamjenice ravnatelja HZZO-a imenovana tek krajem ožujka ove godine, a do tada je tu funkciju obnašala kao vršiteljica dužnosti.

Zadranka Prenđa Trupec diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, no tu nije prestalo njezino formalno obrazovanje. U životopisu je navela stručni poslijediplomski studij menadžmenta, Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe, a na VERN-u je završila program EU Executive. Uz to je od 2011. do 2014. završila program E-MBA u poslovnoj školi COTRUGLI.


Bila je i konzultantica timu Svjetske banke u izradi strateškog dokumenta razvoja i reforme pravosuđa za razdoblje te IT konzultantica Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, a u vrijeme vlade Ive Sanadera za Ministarstvo pravosuđa bila je voditeljica projekta eSPIS te savjetnica državne tajnice.

Ova ambiciozna 40-godišnjakinja mogla bi nastaviti provoditi Varginu politiku u HZZO-u. To bi njemu samom znatno olakšalo ulogu ministra zdravlja s obzirom da je riječ o dva sustava koji ne mogu jedan bez drugog. Dosadašnja suradnja na toj relaciji, kada je šef HZZO-a bio Varga, a ministar zdravlja Rajko Ostojić, nije bila na zavidnoj razini.

Mediji su se dvije i pol godine bavili njihovim neslaganjem, odlukama koje bi jedan donio, a drugi poništio. Posljednji i najveći sukob izbio je oko izdvajanja HZZO-a iz državne riznice. Iako je Varga navijao da se to dogodi što prije, već 1. srpnja, Ostojić je bio protiv toga.

Kako će poteze Varga u ulozi ministra povlačiti oko izdvajanja HZZO-a, tek ćemo vidjeti.