ISTRAGA EUROPSKE KOMISIJE

Je li Mađarska kriva za otrovni mulj?

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2011 18:32
  • Objavljeno 13.01.2011 u 16:02
Otrov Mađarska

Otrov Mađarska

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Europska komisija u četvrtak je ocijenila da je bilo pogrešno izgraditi tvornicu aluminija u mađarskom mjestu Ajki, iz koje je u listopadu prošle godine iscurio crveni otrovni mulj odgovoran za ekološku katastrofu koja je uslijedila

'Izbor mjesta za izgradnju tvornice obavljen je pogrešno i građevinska dozvola nikada nije trebala biti izdana za izgradnju u toj visokorizičnoj zoni', izjavio je glasnogovornik Komisije zadužen za zaštitu okoliša Jo Hennon.

Komisija ne isključuje mogućnost pokretanja postupka protiv Mađarske.

Glasnogovornik Hennon rekao je da je Komisija uputila pismo mađarskim vlastima u kojem ih je obavijestila o svojim zapažanjima te da očekuje odgovore od Budimpešte na nekoliko pitanja kako bi ustvrdila ima li potrebe za pokretanjem postupka pred Europskim sudom pravde.

'U ovom trenutku nisu se stekli uvjeti za pokretanje postupka. Želimo imati informacije o dozvoli za gradnju industrijskih pogona koji potencijalno mogu biti opasni za okoliš', rekao je Hennon.

Europska unija ima propise za izgradnju industrijskih i poljoprivrednih pogona kojima je cilj smanjiti na najmanju moguću mjeru onečišćenja atmosfere, vode i tla.

Nakon istjecanja otrovnog crvenog blata 4. listopada prošle godine u mjestu Ajka, poginulo je deset ljudi, a oko 150 ih je ozlijeđeno. To je najveća industrijska nesreća ikad zabilježena u Mađarskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi