BLISTAVA KARIJERA S PONEKOM MRLJOM

Je li Kolinda kalibar za rušenje Josipovića?

06.06.2014 u 11:37

  • +13

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: PXL Standard News

Bionic
Reading

'Uložit ću maksimalni napor da HDZ ponovo osvoji vlast, u što sam uvjerena. Vjerujem u stranku i, ako treba, opet ću lijepiti predizborne plakate HDZ-a. To sam radila i prije, a mogu i ubuduće', izjavila je Kolinda Grabar Kitarović krajem 2006. Neslužbeni izvori bliski Sanaderovoj šefici diplomacije kažu da 2014. nije spremna biti nositeljica liste za europske izbore za HDZ niti se kandidirati za predsjednicu države, a kamoli lijepiti plakate. Ipak, gdje god se pojavi, izaziva veliku pažnju. Tko je Kolinda Grabar Kitarović, žena s iznimnom biografijom i jedina osoba za koju se pretpostavlja da bi se mogla približiti popularnom Josipoviću?

Aktualna pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju pet godina bila je ministrica u vladi Ive Sanadera. Od 2003. do 2005. kao ministrica europskih integracija, a u sljedeće dvije godine toj je tituli pridodana i funkcija šefice vanjskih poslova. Otvorila je pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom te intenzivno radila na našem članstvu u NATO savezu. No, iz Vlade je otišla prije pridruženja Sjeveroatlantskom savezu i to pod i danas nerazjašnjenim okolnostima.

Službenog objašnjenja tadašnji premijer nije dao, no kolale su razne priče: da se riješio šefice diplomacije zbog njezine iznimne popularnosti, spominjao se i njezin sukob sa Sanaderovom miljenicom Biancom Matković i ljubomora Mirjane Sanader. Najzanimljivija je informacija koja govori o tome da je Grabar Kitarović navodno bila izbor Ivi Pukaniću kojeg je izvještavala o famoznim Sanaderovim satovima. Ona sama to negira. Ipak, dugogodišnja Sanaderova suradnica bila je iznenađena kada su njegovi grijesi počeli polako izbijati na površinu. 'Moram kazati da ovo što se danas događa nisam mogla zamisliti ni u najluđim snovima. Štoviše, bila sam uvjerena da će njegova karijera ići u sasvim drugom pravcu', kazala je 2011. godine.

A njezina je karijera još od srednje škole bila vezana za SAD. Ova danas 46-godišnjakinja rođena je u zaleđu Rijeke u obitelji mesara, preko bare odlazi već nakon trećeg razreda gimnazije i to na razmjenu. Tamo je i maturirala, a po povratku u Hrvatsku studira španjolski i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz ta dva jezika aktivno još govori i portugalski, a služi se i njemačkim, talijanskim i francuskim.


Zanimljivo je kako je Sanader povezan i s počecima njezine karijere. Naime, nakon što je u džep spremila diplomu, 1993. zapošljava se u Ministarstvu vanjskih poslova kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a zamjenik ministra tada je bio upravo Sanader. Te godine ulazi u HDZ. Karijera joj od tada bez prestanka ide uzlaznom putanjom. Nakon rada u hrvatskom veleposlanstvu u Kanadi, magisterija i dodatnog profesionalnog usavršavanja u Washingtonu, 2003. postaje saborska zastupnica HDZ-a, a iste godine i ministrica europskih integracija u Sanaderovoj prvoj vladi.

Iako je njezino ime vezano uz neke važne datume približavanja Europskoj uniji i NATO savezu, njezinih pet godina u ministarskoj fotelji nije široj javnosti ostalo upečatljivo. Uvijek nasmijana, pristupačna, dotjerana Kolinda Grabar Kitarović bila je 'ultralight' političarka, nije talasala, njezin je mandat bio pomalo bezbojan. Stoga ne čudi što je mnogi proglašavaju HDZ-ovim Josipovićem, jer aktualni predsjednik države također ostavlja sličan dojam.

Ipak, kada 2008. naprasno odlazi iz vlade i kada je Stjepan Mesić imenuje veleposlanicom Hrvatske u SAD-u, uz njezino se ime veže i skandal. Naime, jedan djelatnik veleposlanstva špijunirao je svoju šeficu i njezina supruga kojeg je ulovio kako duže vrijeme koristi službeni automobil veleposlanstva za obavljanje kupovine, razvoženje djece, odnosno u privatne svrhe. Kada je skandal otkriven, njezin ju je nasljednik Gordan Jandroković pozvao na konzultacije u Zagreb, a osim što je morala nadoknaditi troškove korištenja službenog automobila u privatne svrhe, druge štete nije bilo. Špijunski zaposlenik koji je sve otkrio, dobio je, pak, otkaz. Ipak, ta afera nije joj previše naštetila, posebno ako se njezin krimen usporedi s grijesima Nevena Jurice, njezina prethodnika u Washingtonu. On je pravomoćno osuđen jer je novcem veleposlanstva plaćao privatna putovanja, luksuzne večere, kockanje…

Veleposlanica u SAD-u ostaje do 2011. kada s obitelji seli u Bruxelles. Postaje pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rassmusena za javnu diplomaciju te se tek povremeno pojavljuje u Hrvatskoj. Zanimljivo je kako je jedina iz Hrvatske uz Franju Lukovića, dugogodišnjeg predsjednika Uprave Zagrebačke banke, članica Trilateralne komisije, koju mnogi dovode u vezu s masonima.

Mandat joj u NATO-u uskoro istječe, a hoće li prihvatiti ponude Tomislava Karamarka ili možda nekog drugog, tek ćemo vidjeti. Za sada su joj sve opcije otvorene.