ODUSTAJANJE OD IZBORA

Je li Josipović politički mrtav ili igra posve novu igru?

16.08.2016 u 10:50

Bionic
Reading

Je li politička budućnost bivšeg predsjednika Ive Josipovića na tankim granama nakon što je odlučio da neće izaći na parlamentarne izbore? Je li time potpisao svoju političku smrt? Iako najavljuje izlazak na lokalne izbore, sam nam priznaje da netko tko je bio predsjednik države ne može imati lokalne ambicije. Politički analitičar Žarko Puhovski pak smatra da Josipović igra drugu igru

Ivo Josipović krajem prošlog tjedna objavio je da sa svojom strankom Naprijed Hrvatska! ne izlazi na parlamentarne izbore. Je li nakon ove odluke bivši predsjednik politički mrtav? Puhovski smatra da nije te da samo 'hibernira' i to do sljedećih predsjedničkih izbora.

Naglašava da je Josipović pogriješio odustavši od ovih izbora. 'Sada ima veću šansu nego na prošlim izborima jer Andrej Plenković ne vodi tako zaoštrenu kampanju kao Karamarko, ne straši ljevicu i ne tjera lijeve glasače pod skute SDP-a. Plenković ostavlja prostor za glasače koji sigurno nisu za HDZ, no ne žele glasati ni za SDP', pojašnjava Puhovski.

Josipović je bio nacionalna figura, stoga ga Puhovski ne vidi na nekoj lokalnoj političkoj sceni. 'Uvjeren sam da će biti uporan i da ovo nije njegov politički kraj. Što lošije funkcionira sadašnja predsjednica, to je veći autoritet njega kao bivšeg predsjednika. Slično je bilo i s Jadrankom Kosor', dodaje.

Čini mu se da pozicija Kolinde Grabar Kitarović i nije tako jaka kao što se činilo te da će Josipović pokušati ostati u političkom životu i tiho čekati sljedeće predsjedničke izbore.


Sam Josipović za tportal priznaje da njemu 'sigurno nije ambicija ići na lokalne izbore'. 'Netko tko je bio predsjednik države ne bori se za mjesto u parlamentu ili na lokalnoj razini samo da bi bio tu negdje', kaže Josipović, dodajući da želi pomoći ljudima koji su u njegovoj stranci, njih između 1.500 i 2.000. 'Želimo se politički izraziti makar sada nismo spremni za parlamentarne izbore… smatramo da Hrvatska treba ozbiljne reforme i da sve priče o gospodarskom procvatu nisu realne dok je država ovakva kakva jest, ima neefikasnu i skupu lokalnu upravu, pravosuđe koje funkcionira na principu podjele i međusobne kontrole vlasti, gomilu disfunkcionalnih zakona….', nabraja bivši predsjednik.

Na pitanje bi li razmislio o političkom djelovanju pod okriljem SDP-a u slučaju da u toj stranci dođe do promjena na vrhu, kaže kako njegov problem sa SDP-om nije osoban i da se ne svodi samo na Milanovića, već na to je li stranka spremna ili ne na reformsku politiku.