ZAGREBAČKI SDP BIRA ŠEFA

Je li iz stranke izbačeno 30 ili tri tisuće članova?

23.03.2010 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon što su zbog kampanje za predsjedničke izbore odgodili unutarstranačke izbore, vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog SDP-a Ivo Jelušić najavio je da će se izbori održati 20. svibnja te da se ponovno planira kandidirati. Progovorio je Jelušić i o 'reorganizaciji' u stranci

Na novinarsko pitanje koliko je članova, nakon što je Milan Bandić izašao iz stranke zbog predsjedničke kampanje, izbačeno iz gradskog SDP-a, Jelušić je kazao da taj broj ne prelazi 30 članova. No njegova protukandidatkinja na predstojećim izborima za šefa ili šeficu zagrebačkog SDP-a Željka Antunović rekla nam je da je prije nekoliko mjeseci u zagrebačkom SDP-u bilo oko devet tisuća članova, dok ih je sada oko 5.300.

Izbori 20. svibnja

Kandidatureza gradski i mjesne odbore SDP-a prikupljat će se od 1. do 8. travnja.Nakon toga je rok od 30 dana za prikupljanje potpisa podrške. Kandidatza gradski odbor mora prikupiti pet posto glasova od ukupnog brojačlanova, dok je za kandidate za mjesne odbore taj postotak duplo veći,tj. 10 posto potpisa. Slijedi tjedan dana za utvrđivanje valjanosti itek nakon toga slijedi iznošenje liste kandidata.

Neposredniizbori trebali bi se održati 20. svibnja. Jelušić se hvalio da ovakveizbore, u kojima sudjeluje svaki član stranke, 'nema nijedna strankau Hrvatskoj i samo rijetke stranke u svijetu'.


Iako se činilo da se situacija u SDP-u nakon čistke bandićevaca smirila, očito je da ipak nije tako. Milanovićev navodni favorit Ivo Jelušić slavodobitno govori o 300 novih članova zagrebačkog SDP-a koji su 'na tragu promjena osjetili potrebu da pristupe stranci'. Jelušiću se prigovaralo da je masovni upis novih članova pokušaj Zorana Milanovića da upravo svome favoritu osigura pobjedu. Sam Jelušić na današnjoj konferenciji za medije to je odbacio: 'Pa ja od tih 300 novih članova osobno poznajem možda pet.'

Antunović iznenađena Špremovom kandidaturom

Jelušić je najavljujući unutarstranačke izbore naglasio da će inzistirati na tome da svi kandidati pod istim uvjetima predstave svoje kandidature. No na neravnopravan položaj požalila nam se Željka Antunović, članica predsjedništva SDP-a i saborska zastupnica. Kad smo je zamolili da komentira Jelušićevu današnju presicu, na kojoj je kandidaturu za 'neku funkciju' najavio i predsjednik zagrebačke Skupštine Boris Šprem, Antunović je kazala: 'Nisam imala pojma da je danas ta presica. Navodno je u petak stranačka konvencija, no nisam ni o čemu obaviještena', kazala je Antunović. Također je ostala iznenađena kad smo spomenuli Špremovu kandidaturu.

Jelušić je nedavno otvorio svoj profil na Facebooku. Isto je napravila i Željka Antunović, koja je, osim Facebooka, otvorila i svoj blog. Jelušić kaže da ne planira kampanju voditi preko interneta. 'Ja sam zadnjih nekoliko mjeseci stalno na terenu i radim s ljudima. Puno njih nije znalo kako doći do mene, pa sam otvorio profil.' Slično funkcionira i njegov donedavni prijatelj i suradnik Milan Bandić. Na pitanje u kakvim je odnosima s njim, Jelušić nije odgovorio, no pravda se da je on 'i prije živio sa strankom'. Kaže da je s tom praklsom intenzivno krenuo u studenom prošle godine 'kako ne bi došlo do rasipanja stranke'.

Holding: Tko pije, a tko plaća?

Privatizacija Holdinga?

Ivo Jelušić komentirao je i medijska nagađanja o privatizacijiodređenih poduzeća unutar Holdinga: 'Moj stav je da ne trebaprivatizirati ona poduzeća koja se bave komunalnom djelatnošću. Prijesam za to da se neki sektori daju u koncesiju.'

Iako se na konferenciji za medije trebao pojaviti i predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović, to se nije dogodilo. Stoga je Jelušić kazao da planira smanjiti upravu Holdinga koja trenutno ima osam članova. Kaže da u nadzornom odboru ne bi trebali biti samo puki predstavnici stranaka iz Skupštine grada Zagreba, već da u NO-u moraju sjediti i osobe koje imaju iskustva u gospodarstvu i rukovodstvu.

Jelušić je istaknuo da bi se osobe za rukovodeća mjesta u Holdingu trebale birati javnim natječajem, no izbjegavao je odgovoriti bi li se i članovi uprave trebali birati na isti način.

Iako je Ustavni sud donio odluku kojom se potvrđuje odluka Skupštine o proširenju uprave Holdinga, tj. zaustavljanje samovolje Milana Bandića, zagrebački gradonačelnik zasad ignorira Ustavni sud. Iako za to više nema ovlasti, prije nekoliko dana da imenovao je Milana Trbojevića prokuristom za financije. Boris Šprem i Ivo Jelušić kazali su da nemaju pojma o slučaju Trbojević, no da je 'svaka odluka koja se donosi u ime uprave Holdinga pravno nevažeća'.

A da u vrhu Holdinga vlada potpuni kaos, pokazuje i sljedeća Jelušićeva izjava: 'Hoće li članovi uprave Holdinga dati mandate na raspolaganje, ne znamo, no neki od njih su dali ostavke, samo što te ostavke još nisu došle do nas', kazao je Jelušić.