Thomas Yazdgerdi

Je li dolazak ovog čovjeka poruka SAD-a Zagrebu da pazi što radi s pločom HOS-a u Jasenovcu?

31.08.2017 u 23:05

Bionic
Reading

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u četvrtak je objavila na Twitteru fotografiju s posebnim američkim izaslanikom za pitanja holokausta Thomasom Yazdgerdijem koji se nalazi u Zagrebu. Zanimljivo kako se njegov dolazak poklopio sa zahuktavanjem rasprave o ploči HOS-a u Jasenovcu

Yazdgerdi je već u travnju bio Hrvatskoj kad je posjetio Jasenovac u pratnji ministrice kulture Obuljen Koržinek.

Odgovarajući tad na pitanje o postavljanju ploče poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na kojoj je u sklopu grba HOS-a i slogan 'Za dom spremni', Yazdgerdi je podsjetio da je SAD, kao i Hrvatska, član Međunarodne asocijacije za sjećanje na holokaust (IHRA).

"To je organizacija koja okuplja 31 državu, te koja brine da se o holokaustu na odgovarajući način uči u školama, i da se na odgovarajući način obilježavaju mjesta sjećanja, logori smrti u kojima su ubijani Židovi i pripadnici drugih naroda, poput Jasenovca".

"Mislim da su simboli važni, znamo da je ta ploča osobito uvredljiva za preživjele holokausta i članove njihovih obitelji ... hrvatska vlada je osnovala povjerenstvo (Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima) ... nadamo se da će se to povjerenstvo pozabaviti tim spornim i uvredljivim simbolima, jer ponavljam, mi dijelimo demokratske vrijednosti s Hrvatskom. Teško je, pogotovo preživjelima holokausta, gledati te simbole", rekao je Yazdgerdi.