KOALICIJA NA POMOLU

'Je li Bandić HSLS zamijenio HDZ-om?'

23.09.2014 u 15:57

Bionic
Reading

Zagrebački HNS upozorio je danas na činjenicu da se novac iz gradskog proračuna, umjesto na poboljšanje kvalitete života građana, izdvaja za zakonske inicijative, što ocjenjuju lošim i nepotrebnim

"Nemamo ništa protiv donacija ako idu za povećanje kvalitete života građana, no pitanje je zašto se gradskim novcem financiraju zakonske inicijative", istaknuli su zagrebački HNS-ovci na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Podsjetili su da su iz udruge "U ime obitelji" potvrdili kako im je gradonačelnik Milan Bandić pomogao tiskanjem letaka i edukativnog materijala u njihovoj referendumskoj inicijativi za izmjenu ustavne regulative na temelju koje se provode izbori.

Predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš rekla je da će uoči svake sjednice zagrebačke Gradske skupštine upozoravati na nelogičnosti i probleme Gradske uprave te primati građane na razgovor, a ovaj put osvrću se na trošenje novca iz gradskog proračuna jer je na sjednici u četvrtak 25. rujna na dnevnom redu izvješće o izvršenju proračuna od siječnja do lipnja.

"Protiv smo povećanja prireza jer ionako plaćamo najveći prirez u državi, kao i poskupljenja bilo koje usluge koju Grad Zagreb pruža svojim građanima, bez obzira je li riječ o povećanju cijene vode, odvodnje, cijene vrtića ili školskih obroka", rekla je Mrak Taritaš. Ustvrdila je da se racionalnim korištenjem i preraspodjelom sredstava mogu ostvariti uštede umjesto da građani to nadoknađuju iz svog džepa.

"Gradonačelnik Bandić je prije rekao da u gradu postoje 'džuboks stručnjaci', no ja bih rekao da on ima 'džuboks proračun' kroz proračunsku pričuvu koju samostalno može koristiti", rekao je HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak.

Podsjetio je da je gradonačelnik već dodijelio 7,5 milijuna kuna udrugama. To je, kaže, njegovo pravo, ali neke udruge su dobile nekoliko stotina tisuća kuna za svoju osnovnu programsku djelatnost, što je, po mišljenju zagrebačkog HNS-a, nedopustivo jer postoje natječaji na kojima se udruge mogu javiti i dobiti sredstava temeljem jasnih kriterija za svoju djelatnost u tekućoj godini. No, ističe Stojak, priča se ponavlja iz godine u godinu i gradonačelnik financira samo one udruge koje su njemu po volji.

Stojak upozorava i na političku dimenziju sporazuma HDZ-HSLS na nacionalnoj razini, a što će se vjerojatno odraziti i na odnos snaga u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. "Pomalo sam zbunjen izjavom Andrije Mikulića (predsjednika zagrebačkog HDZ-a) da će doći do koalicije s HSLS-om u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Pitamo se je li tako Bandić ostao bez skupštinske većine (jer ima sporazum s Darinkom Kosorom) ili je svoj klub zastupnika dodatno ojačao HDZ-om?", navodi Stojak.

Na to pitanje odgovor će biti poznat već na sljedećoj skupštinskoj sjednici, kod glasovanja oko važnih dokumenata: Plana gospodarenja otpadom, Prostornog plana Grada Zagreba, GUP-a, a uskoro i gradskog proračuna za 2015.

351531 ,351814 ,350927 ,350839