I OCJENA USTAVNOSTI

Javni ovršitelji traže ukidanje Ovršnog zakona

16.01.2013 u 14:46

Bionic
Reading

Ustavnom sudu RH Hrvatska udruga javnih ovršitelja (HUJO) dostavila je prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom RH te ukidanje Ovršnog zakona i drugih ovršnih propisa koji su stupili na snagu u listopadu prošle godine

Tim zakonom i propisima, kako tvrde u prijedlogu HUJO-a, prekršen je međunarodni Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, jer se u njegovom prilogu 'Posebne obveze koje je preuzela RH u pregovorima o pristupanju' navodi provedba Strategije reforme pravosuđa iz 2010. koja obuhvaća i uvođenje javnih ovršitelja, odnosno javnoovršiteljske službe početkom 2012. godine.

'Republika Hrvatska tijekom pregovora o pristupanju EU u okviru Poglavlja 23, još je 12. svibnja 2011. preuzela međunarodno-pravnu obvezu da ustroji službu javnih ovršitelja i stvori sve uvjete potrebne za punu implementaciju te službe u hrvatski pravni poredak do 1. siječnja 2012. što je potvrđeno u članku 36. Akta o pristupanju o Prilogu VII. Akta o pristupanju', navode u HUJO-u.

Usprkos tome, kako dodaju, Hrvatska ne samo da nije ispunila spomenutu obvezu, već je hrvatski Sabor 21. rujna prošle godine donio Ovršni zakon i druge ovršne propise kojim je ukinuta javnoovršiteljska služba.

Time je, smatraju, povrijeđen čl. 141. Ustav RH koji kaže da 'međunarodni ugovori koji su sklopljeni i potvrđeni u skladu s Ustavom i objavljeni, a koji su na snazi, čine dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske, a po pravnoj su snazi iznad zakona'.