SJEDI U DVIJE FOTELJE

Jasen Mesić postao veleposlanik u Rimu, a i dalje je saborski zastupnik. Kako to?

18.09.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Odluka kojom je Jasen Mesić postao veleposlanik u Italiji stupila je na snagu 1. rujna. Međutim, on je još uvijek u Zagrebu i obavlja posao zastupnika te saziva Odbor za medije iako Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ne dopušta da se istovremeno obnašaju te dvije funkcije. Nakon poziva tportala tvrdio je da nije u prekršaju, ali nešto kasnije stvari su se razvile u drugom smjeru

Jasen Mesić, saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik saborskog Odbora za informatizaciju i medije, odlukom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović od 20. srpnja postavljen je na dužnost veleposlanika u Italiji. Iako je odluka stupila na snagu 1. rujna, Mesić u Italiju još nije otišao i još uvijek je zastupnik u Saboru te predsjednik spomenutog odbora.

  • +22
Sva lica Jasena Mesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjić

Štoviše, 15. rujna sazvao je i sjednicu Odbora za 20. rujna, na kojoj će se razgovarati s kandidatima za članove Nadzornog odbora HRT-a. S obzirom na to da je odluka predsjednice stupila na snagu, postavlja se pitanje kako je Mesić još uvijek zastupnik i kako može sazivati sjednice jer Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisuje to da zastupnik istovremeno, između ostalog, ne može biti i veleposlanik.

Drugim riječima, Mesić je trebao saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP) podnijeti zahtjev za mirovanjem svog saborskog mandata.

Na pitanje zašto to nije učinio i zašto je sazvao sjednicu Odbora, za tportal je kazao kako još uvijek nije veleposlanik.

'Veleposlanik postajem onoga trenutka kada predam vjerodajnice u Italiji i aktiviram mandat, a to još uvijek nisam učinio jer sam u Zagrebu i obavljam pripreme koje su vrlo opsežne jer ne dolazim iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Što se tiče Odbora, u interesu je da se što prije oformi NO HRT-a', kazao je Mesić i dodao kako ne misli da krši Zakon jer se o svemu informirao na nekoliko instanci.

Na našu opasku da je odluka predsjednica stupila na snagu s prvim danom rujna i da je na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova već naveden kao veleposlanik uzdahnuo je i ponovio da obavlja pripreme za odlazak u Rim i da još uvijek nije veleposlanik.

Na ponovljeno pitanje zbog čega MIP-u nije predao zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje kad je odluka predsjednice stupila na snagu i na taj način izbjegao situaciju u kojoj se našao, naveo je kako je napisao zahtjev, ali da ga nije predao jer je Sabor bio na ljetnoj stanci, a pripreme nije mogao obavljati jer su svi bili na godišnjim odmorima.

Međutim, valja podsjetiti na to da se MIP ovoga ljeta, unatoč pauzi, bio sastao zbog slučaja Franje Lucića (HDZ).

Da bi se MIP sastao bez obzira na saborsku stanku, potvrdio nam je njegov potpredsjednik Darko Parić (SDP).

'Da je zahtjev predan, sasvim sigurno bismo se sastali jer nam je to posao, kao što smo se bili sastali i u slučaju Franje Lucića', kazao je Parić.

I taman kad smo bili pred kraj teksta u redakciju se javio Mesić kako bi nam priopćio da će zahtjev za zamrzavanjem svog mandata MIP-u predati već danas te da će prije toga odgoditi sjednicu Odbora za medije.

'Da izbjegnem bilo kakve konotacije, nesporazume i prijepore, već ću danas podnijeti zahtjev za stavljanjem u mirovanje svog mandata i odgodit ću sjednicu Odbora za medije', kazao je Mesić.

Nedugo nakon njega u redakciju se javio i Žarko Tušek (HDZ), predsjednik MIP-a, koji nam se isprva nije javljao na telefonske pozive, zbog čega smo i kontaktirali s njegovim zamjenikom Parićem, kako bi nam rekao da će Mesić već danas podnijeti spomenuti zahtjev i da će se sjednica MIP-a održati ovaj tjedan.