ODBOR ZA MEDIJE

Jasen Mesić objasnio zašto HDZ smjenjuje nadzornike HRT-a: Ne znaju ništa i petljaju se u tuđi posao

13.07.2017 u 08:29

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije razriješio je jutros Nadzorni odbor HRT-a, ali i potvrdio razrješenje dijela članova Vijeća za elektroničke medije te predložio imenovanje novih, među kojima i Anitu Malenicu. Upravo oko njezina imenovanja pobunio se SDP te je žestoko kritizirao i smjenu Nadzornog odbora HRT-a

Već na prvoj točki SDP je iznio kritike i usprotivio se imenovanju Anite Malenice u Vijeće za elektroničke medije (VEM). Naime SDP-ov Nenad Stazić podsjetio je da je Malenicu 2001. Vijeće časti HND-a proglasilo krivom za govor mržnje u intervjuu s Ljubom Ćesićem Rojsom.

'Jeste li znali za to ili je HDZ predlaže upravo zbog toga', rekao je Stazić, kazavši kako on osobno nema ništa protiv Malenice, ali da se zbog toga ne može natjecati za VEM.

HDZ ne potiče i ne podržava govor mržnje, poručio je HDZ-ov Jasen Mesić, dodavši kako je posljednjih dana niz kolega, i s lijevog i desnog spektra, podržao Malenicu.

Stazić je zahvalio i bivšoj predsjednici VEM-a Mirjani Rakić.

'Ona je neobično savjesno obavljala svoju dužnost i imamo puno razumijevanje za njezin zahtjev nakon onoga što je doživjela kada je 6000 bojovnika za dom spremnih krenulo na gospođu od 70 godina. Da ih je bilo 600, ne bi imali dovoljno hrabrosti. Tada nisam čuo ni osudu Vlade, ni HDZ-a. Ono što su njoj tamo napravili bilo je grupno silovanje, bilo me sram što živim u takvoj zemlji i želim joj zahvaliti na njezinom radu, njezino ime će ostati zabilježeno u analima hrvatskog novinarstva, a onih 600... iz ništavila su došli, u ništavilo odlaze', poručio je Stazić.

  • +4
Sjednica Odbora za medije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Odbor za medije, poručio je predsjednik tog tijela Jasen Mesić, podržat će sve postupke Nadzornog odbora (NO) HRT-a koji idu u smjeru otkrivanja nepravilnosti. Govoreći na početku rasprave o smjeni NO-a HRT-a, rekao je da će nadležnim tijelima poslati dopis da sve istraže, a da će, ako treba, predložiti i osnivanje istražnog povjerenstva za HRT. Radi se o smjeni četiri člana Nadzornog odbora HRT-a - Anji Šovagović Despot, Katarini Bakiji, Miroslavu Grgiću i Šenolu Selimoviću.

Smjenu NO-a HRT-a Mesić je argumentirao presudama Trgovačkog suda i Upravnog suda, koji su u nekoliko slučajeva kritizirali Nadzorni odbor navodeći da se mora držati Zakona o HRT-u. 'To pokazuje da se te tužbe nisu pročitale, na eklatantno neznanje ili ambicije da se NO bavi poslom koji nije u njegovoj domeni', kazao je Mesić.

Naravno da presude sudova ne mogu biti razlozi za smjenu NO-a HRT-a, poručio je Stazić.

'Pravi razlozi su u izvješću o radu HRT-a koje je NO poslao Saboru, a u kojem NO pronalazi svašta kod trenutne uprave. Ako smijenite NO, tko će nadzirati HRT, mi idemo na odmor do jeseni. I to je intencija HDZ-a, da ostave HRT bez nadzora i da njihovi ljudi tamo rade što hoće', poručio je Stazić, nabrajajući neka mišljenja iz izvještaja NO-a.

Smjenjuje se NO HRT-a dva dana prije ljetne stanke, kazao je SDP-ov Bojan Glavašević.

'Ovako se ne bi trebao smjenjivati ni nadzorni odbor kluba ljubitelja hrtova. Ostaviti HRT bez nadzora je netransparentno i opasno', poručio je Glavašević.

HRT će biti bez nadzora puno manje nego 2015., kada je NO katapultiran i nije ga bilo četiri mjeseca, poručio je Mesić.

Ponovio je da će poslati i DORH-u i policiji dopis da se istraže svi navodi iz izvještaja NO-a HRT-a, a kasnije i da se osnuje istražno povjerenstvo.

Na kraju je odbor predložio smjenu Nadzornog odbora HRT-a sa sedam glasova za i četiri protiv.

Podsjećamo, o smjeni Nadzornog odbora HRT-a govorilo se već prošli tjedan, no sjednica Odbora za medije prošli petak, na kojoj je navodno smjena trebala biti progurana kroz točku 'razno', odjednom je otkazana.

Naime samo dan prije te sjednice Nadzorni odbor je usvojio izvještaj o svom radu te o nadzoru zakonitosti rada i poslovanja HRT-a. U izvještaju se žestoko proziva uprava javnog servisa te se, između ostaloga, navodi da je 'zbog slučajeva koji su mogli biti posljedica mogućih koruptivnih radnji i nezakonitih aktivnosti pojedinih osoba' NO proslijedio DORH-u izvješća o nabavi audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača, o sklapanjima izvansudskih nagodbi te o učinkovitosti javne nabave na HRT-u.

Tako se u izvještaju spominje kako je u razdoblju 'od 1. listopada do 11. studenog 2016. godine HRT poslovao bez zakonskog zastupnika i odgovorne osobe, odnosno nije imao glavnog ravnatelja HRT-a. Televizijski i radijski program emitirao se bez unaprijed utvrđene programske sheme, a satnice pojedinih emisija mijenjale su se sa svakom promjenom uredničke strukture HRT-a (…)

Nabava audiovizualnih djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. obavljala se netransparentno, bez jasno definiranih kriterija vrednovanja projekata, a ugovori s pojedinim neovisnim producentima sklapali su se i prije isteka roka za predaju prijava na javni poziv (…)', stoji u izvješću.