sukob u većini

Jaroslaw Kaczynski vjerojatno se vraća u poljsku vladu

24.09.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Jaroslaw Kaczynski, najmoćniji političar u Poljskoj i lider konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS), vjerojatno će postati zamjenik premijera u nastojanju da se okonča sukob unutar vladajuće većine

"Sve upućuje na to da će Jaroslaw Kaczyinski ući u vladu kao zamjenik premijera", rekao je predsjednik donjeg doma parlamenta Ryszard Terlecki novinarima u četvrtak.

Kaczynski, premijer od 2006. do 2007., preferirao je pratiti zbivanja iz zadnjih zastupničkih klupa otkad se stranka vratila na vlast krajem 2015. i nije imao službenu funkciju u izvršnoj vlasti.

Kao zamjenik premijera, Kaczynski će vjerojatno predsjedati novim Odborom za sigurnost koji će nadgledati ministarstvo pravosuđa, rekao je Terlecki.

Sukob njegove stranke s frakcijom predvođenom ministrom pravosuđa Zbigniewom Ziobrom odvukla je vladajuću većinu predvođenu PiS-om u najozbiljniju unutarnju krizu od povratka na vlast. 

PiS tvrdi da Ziobro i njemu odani zastupnici traže previše moći u mogućem preustroju kabineta pa se počelo nagađati o raspadu parlamentarne većine koju ima PiS, a koje bi moglo rezultirati manjinskom vladom ili prijevremenim izborima. 

Sukob je ojačao kada frakcija predvođena Ziobrom nije podržala posljednje zakonske prijedloge koje je pokušao progurati PiS. 

No nakon pregovora koji su potrajali 11 sati, uključujući sastanke između Kaczynskog i Ziobra, približili su se postizanju dogovora, navodi PiS. 

Poljska je u četvrtak zabilježila rekordni porast zaraženih s 1136 novih slučajeva, najviše u pandemiji. 

Ukupno je zabilježila 82.809 slučajeva koronavirusa i 2.369 mrtvih.