UHVAĆENI U LAŽI

Jarnjak je potpisao odluku o kupnji blindiranog BMW-a

21.02.2011 u 08:06

Bionic
Reading

Potpis Ivana Jarnjaka nalazi se na stranačkom dokumentu HDZ-a u kojem piše: '11. veljače 2008. Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno donosi odluku o kupnji blindiranog vozila BMW'. Dokument, koji imaju i Državna revizija i Državno odvjetništvo, a do kojeg je došao i Jutarnji list, u suprotnosti je s dosadašnjim tvrdnjama Jarnjaka i ostalih HDZ-ovaca da o kupnji BMW-a za Ivu Sanadera 2008. nisu ništa znali

Kad su ga novinari Jutarnjeg lista suočili s tim dokumentom, Ivan Jarnjak je objasnio da ta odluka u Predsjedništvu nikad nije donesena, nego da ju je on potpisao naknadno, 2009. kada je u stranku došla Državna revizija.

'Ta odluka nije bila na Predsjedništvu stranke 11. veljače 2008. Ja sam naknadno, na sugestiju Državnog ureda za reviziju, izradio odluku Predsjedništva o kupnji tog vozila', rekao je Jarnjak.

Drugim riječima, Jarnjak priznaje da je krivotvorio odluku Predsjedništva. Kazneni zakon u članku 312. krivotvorenjem naziva svako potpisivanje službene isprave koja ne odgovara istini (i njezino ovjeravanje službenim žigom).

'Ne bih to nazvao krivotvorenjem, ali da, odluka jest napisana kasnije. Napisana je samo zato da bi se upotpunila dokumentacija za Reviziju. U svim strankama je to tako. Kad dođe Revizija i nađe da nešto nedostaje, to se napiše naknadno. To je formalnost', kaže Jarnjak.

Međutim, revizori su u odgovoru na pitanje Jutarnjeg lista opovrgnuli Jarnjakovu tvrdnju. 'Državni ured za reviziju ne predlaže niti sugerira retroaktivno sastavljanje isprava za već obavljene poslovne događaje. Isto nije učinjeno ni u reviziji HDZ-a', odgovorila je Biserka Čoh Mikulec, pomoćnica glavnog državnog revizora zadužena za odnose s javnošću.

Podsjetimo, nakon kupnje novog blindiranog BMW-a u javnosti je izbio skandal jer je Sanader kao premijer od cijele države zahtijevao štednju u doba recesije, a sam je tada kupovao novi luksuzni automobil. Sanader se nije želio voziti u MUP-ovim službenim automobilima za štićene osobe. Svi drugi članovi HDZ-a kasnije su tvrdili da nisu znali da je za Sanadera kupljen novi BMW te da su to doznali tek nakon što su o tome počeli pisati mediji.