Fumio Kishida

Japanski premijer posjetio Buču, gradić koji je postao simbol zlodjela ruske okupacije

21.03.2023 u 13:56

Bionic
Reading

Japanski premijer Fumio Kishida je u okviru svog "povijesnog" posjet Ukrajini u utorak obišao Buču, gradić nedaleko od Kijeva koji je postao simbol zlodjela ruske okupacije

Kishida je stigao u Buču vlakom rano poslijepodne, odmah nakon dolaska u Kijev i prije susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Kijev njegov dolazak u zemlju u ratu smatra "povijesnim". Kishida je jedini čelnik neke države iz skupine G7 koji dosad nije bio u Kijevu.

"Ovaj povijesni posjet je znak solidarnosti i čvrste suradnje između Ukrajine i Japana. Zahvalni smo Japanu na snažnoj potpori i doprinosu našoj budućoj pobjedi", napisala je na Facebooku zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Emine Djeppar.

Kishida je prvi šef japanske vlade od Drugog svjetskog rata koji je posjetio ratnu zonu.

Njegov posjet poklapa se s boravkom kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Moskvi. Kao odgovor na dolazak japanskog premijera u Kijev, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dva ruska strateška bombardera sedam sati nadlijetala Japansko more.

Kishida se sastaje sa Zelenskijem kako bi mu izrazio "poštovanje zbog hrabrosti i ustrajnosti naroda koji brani svoju domovinu pod njegovim zapovjedništvom, kao i nepokolebljivu potporu i solidarnost Japana i skupine G7".

Japan je i domaćin samita skupine G7 u svibnju u Hirošimi.

Japan kontinuirano podupire Ukrajinu i uveo je sankcije Rusiji, ali ne šalje vojnu pomoć jer japanski pacifistički ustav ograničava vojne kapacitete zemlje isključivo na svoju obranu.