BIRAČI VLADI NE VJERUJU

Japanski premijer raspisuje prijevremene izbore

13.07.2009 u 12:22

Bionic
Reading

Japanski premijer Taro Aso, kojemu je vrtoglavo pala popularnost, odlučio je raspisati prijevremene izbore u ponedjeljak kad je i oporba parlamentu podnijela zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja vladi, prenijele su agencije.

Kako raste biračka potpora oporbi, tako je sve izglednije da će se na idućim izborima promijeniti vlast u Japanu, po gospodarskoj snazi drugoj zemlji u svijetu.

Parlamentarni izbori održali bi se 30. kolovoza, rekao je Toshiaki Oikawa, glasnogovornik premijerove Stranke liberalnih demokrata.

Glasnogovornik je dodao da je premijerov položaj otežala oporba koja je u ponedjeljak parlamentu podnijela zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja vladi, prenosi agencija AP.

Konzervativna stranka liberalnih demokrata vlada u Japanu više od pola stoljeća s iznimkom desetmjesečne vladavine oporbe.

Međutim liberalni demokrati počeli su gubiti potporu birača kad je 2006. otišao vrlo omiljeli premijer Junichiro Koizumi koga su slijedila trojica premijera u razmaku od godine dana.

Suočeni sa svjetskom gospodarskom krizom nijedan od te trojice nije uspio nezadovoljstvo birača preokrenuti u korist liberalnih demokrata, piše agencija AFP.

Na parlamentarnim izborima potkraj kolovoza najviše izgleda u pobjedu ima Demokratska stranka Japana koju vodi 62-godišnji Yukio Hatoyama.

PDJ, stranka koja nikad nije vladala, obećala je da će provoditi manje liberalnu gospodarsku i socijalnu politiku i smanjiti ovlasti birokrata.

Aso (68) nasljednik je bogate političke dinastije i bivši trgovac dijamantima. Popularnost mu je pala na ispod 20 posto otkako je preuzeo vlast u rujnu 2008., a uzrok su njegovi brojni gafovi, previranja i ostavke ministara u njegovoj vladi.