ZELENO SVJETLO

Japanska mornarica u borbi protiv gusara

19.06.2009 u 10:21

Bionic
Reading

Japanski parlament prihvatio je u petak zakon kojim ovlašćuje svoju ratnu mornaricu da primijeni silu ako gusari napadnu japanske i strane trgovačke brodove u vodama Somalije

TOKIO - Zakon je prihvaćen u drugom čitanju u Zastupničkom domu, s potrebnom dvotrećinskom većinom, pošto ga je odbio Senat u kojemu većinu ima oporba. U Japanu zastupnici imaju zadnju riječ u slučaju sukoba između dvaju domova parlamenta,

Dva razarača i dva izviđačka zrakoplova P-3C Snaga za samoobranu - što je službeni naziv japanske vojske - već kruže Adenskim zaljevom, uz američke, europske i kineske brodove, ali su dosad imali zadaću pratiti samo brodove koji plove pod japanskom zastavom, one koji prevoze japanske državljane i teret povezan s Japanom.

Vojni brodovi moći će odsad pružiti pomoć i drugim brodovima u tom području ako ih napadnu somalski gusari. Zakon usto omogućuje japanskim vojnicima da u krajnjem slučaju pucaju na gusarske čamce ako se ovi ne odazovu na uobičajena upozorenja.

Japanski premijer Taro Aso odlučno je stao u obranu tog zakona koji, po njegovu mišljenju, treba omogućiti Japanu važniju ulogu u međunarodnoj sigurnosti.

Ovo je prva zadaća u kojoj će, nakon poraza u Drugom svjetskom ratu, sudjelovati japanske Snage za samoobranu u zoni sukoba gdje bi mogle biti primorane na vojno djelovanje.

Po pacifističkom ustavu koji su nametnuli američki pobjednici nakon rata, Snage za samoobranu mogu rabiti oružje samo u slučaju napada na njihovu zemlju i na japanske državljane.