ZELENO SVJETLO

Japanska mornarica u borbi protiv gusara

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2009 10:21
  • Objavljeno 19.06.2009 u 10:21
Japanski razarači

Japanski razarači

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Japanski parlament prihvatio je u petak zakon kojim ovlašćuje svoju ratnu mornaricu da primijeni silu ako gusari napadnu japanske i strane trgovačke brodove u vodama Somalije

TOKIO - Zakon je prihvaćen u drugom čitanju u Zastupničkom domu, s potrebnom dvotrećinskom većinom, pošto ga je odbio Senat u kojemu većinu ima oporba. U Japanu zastupnici imaju zadnju riječ u slučaju sukoba između dvaju domova parlamenta,

Dva razarača i dva izviđačka zrakoplova P-3C Snaga za samoobranu - što je službeni naziv japanske vojske - već kruže Adenskim zaljevom, uz američke, europske i kineske brodove, ali su dosad imali zadaću pratiti samo brodove koji plove pod japanskom zastavom, one koji prevoze japanske državljane i teret povezan s Japanom.

Vojni brodovi moći će odsad pružiti pomoć i drugim brodovima u tom području ako ih napadnu somalski gusari. Zakon usto omogućuje japanskim vojnicima da u krajnjem slučaju pucaju na gusarske čamce ako se ovi ne odazovu na uobičajena upozorenja.

Japanski premijer Taro Aso odlučno je stao u obranu tog zakona koji, po njegovu mišljenju, treba omogućiti Japanu važniju ulogu u međunarodnoj sigurnosti.

Ovo je prva zadaća u kojoj će, nakon poraza u Drugom svjetskom ratu, sudjelovati japanske Snage za samoobranu u zoni sukoba gdje bi mogle biti primorane na vojno djelovanje.

Po pacifističkom ustavu koji su nametnuli američki pobjednici nakon rata, Snage za samoobranu mogu rabiti oružje samo u slučaju napada na njihovu zemlju i na japanske državljane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi