BIG IN JAPAN

Japanska kultura i maid caféi

03.11.2010 u 12:40

Bionic
Reading

Japanska kultura i njene specifičnosti u našim se mainstream medijima nerijetko banaliziraju i mahom svode na razne seksualne perverzije ili poistovjećuju s nekim već prežvakanim općepoznatim pojmovima, poput sušija ili izrade origamija. Japan, naravno, nudi daleko više, a za početak odlučili smo vas uvesti u zanimljiv svijet maid caféa

Upitate li prosječnog Hrvata koja mu je prva asocijacija na Japan, u vrlo velikom postotku odgovor će biti gejša i samuraj. Nešto stariji i upućeniji će se sjetiti Hirošime, sušija ili origamija i tu niz asocijacija obično prestaje. Tko zna bi li se broj poveznica s Japanom u današnje vrijeme toliko povećao da nije bilo medijske revolucije - interneta - pa su mlađi naraštaji Hrvata, pod motom 'best things in life are free', uz često i piratski pribavljene sadržaje, upoznali pojmove poput animea, mangi ili prvih igara za Playstation.

Japan se danas u hrvatskim medijima uglavnom predstavlja bipolarno: prva struja proučava pretežito tradicionalnu japansku kulturu i povijest, dok drugu struju zanimaju isključivo bizarnosti japanskih supkultura. Najistaknutiji predstavnik prve struje je svakako nedavno preminuli akademik Vladimir Devidé, s brojnim djelima posvećenim haiku poeziji i zen budizmu. Za drugu struju najzaslužnije su u Hrvata vrlo gledane emisije poput RTL-ovog 'Exkluziva' i 'Red Carpeta' Nove TV, u kojima se asocijacije na Japan nude u obliku seksa s hobotnicama ili Lolita-kompleksa u mangama. Izvoditi zaključke o Japanu na ovakav način jednako je groteskno kao i npr. katolicizam poistovjetiti isključivo s pedofilskim skandalima.

Prije koju godinu rubrika Big in Japan započela se objavljivati u tiskanom izdanju, gdje smo vam iz mjeseca u mjesec predstavljali japanske sadržaje prvenstveno vezane uz mangu i animee, no s vremena na vrijeme pisalo se i o industriji videoigara, filma i glazbe ,a u nekim drugim rubrikama mogle su se čitati i književne kritike japanskih pisaca objavljenih u nas. Od ovog mjeseca Big in Japan preselio se na web stranicu kojom upravo surfate, gdje ćemo vas jednom tjedno nastaviti informirati i obrazovati o Japanu i njegovoj kulturi.

Kroz seriju tekstova koja slijedi nastojat ćemo pronaći neku srednju struju novih japanskih asocijacija i time pokušati objasniti svaki fenomen koji se pokaže interesantan čitateljima. Današnji Japan prije svega treba promatrati kao dvosmjernu cestu kojom jednim pravcem prolazi istočnjački tradicionalizam, a drugim zapadnjački konzumentski stil života. Iako su ti pravci načelno suprotni, biranjem određenog segmenta današnje kulture nemoguće je ne obuhvatiti njena oba vrijednosna postignuća, baš kao što je i nemoguće prijeći dvosmjernu cestu bez gledanja lijevo i desno. Bitno je u samo u kojem pravcu gledate u određeno vrijeme.

Pa krenimo.

Maid caféi
Akihabara je tokijska četvrt smještena oko istoimene željezničke stanice, poznate po stotinama dućana s animeima, mangama, videoigrama i svim ostalim mogućim vidovima elektroničke zabave. Posljednjih desetak godina Akihabara je popularna i po fenomenu maid caféa.

Maid café  je najjednostavnije opisati kao kafić u kojem vas poslužuju djevojke odjevene poput francuskih sobarica 19. stoljeća - ili barem Japanci

tako zamišljaju da su izgledale. Sve cure zaposlene u takvom kafiću obučene su u karakteristične haljinice, čarapice i ostalu prigodno dizajniranu odjeću i obuću spomenutog doba, a ono što ova mjesta najviše izdvaja od običnih kafića jest atmosfera. Djevojke se trude ponašati kao da su izašle iz nekog anime crtića: dočekat će vas rečenicom 'okaerinasai goshujin-sama' - dobro došao kući, gospodarugospodarice, raspituju se kako ste proveli dan i jeste li umorni. Ovisno o tome koliko želite, ili znate, pričati s njima, one će biti uz vas (obično će stajati) te strpljivo i veselo odgovarati svojim anime glasićima.

Maid cafée je, kao i većinu tokijskih kafića, teško pronaći na glavnim ulicama pa treba zaviriti u sporedne ulice i na više katove. Ako se ipak bojite dugog i besciljnog lutanja, prošećite po glavnoj akihabarskoj aveniji Chuo-dori i sigurno ćete naići na djevojke koje reklamiraju svoje maid cafée - vrlo lako ćete ih prepoznati po njihovoj odjeći. Od njih možete dobiti reklamni letak s adresom i dalje će biti jednostavno, jer ako i ne znate japanski, uvijek možete nekoga pitati da vas uputi. Djevojke koje reklamiraju ove kafiće obično se ne vole slikati na ulici jer taj posao rade honorarno, i ako se već ne boje striktnih poslodavaca, onda su u igri tradicionalno nastrojeni roditelji ili ljubomorni dečko, a svi oni ne bi baš voljeli saznati za slike svoje kćeri ili djevojke na internetu.

Prije nego što vas dovedu do stola cure će vas posjesti u poseban predprostor i tutnuti vam u ruke pravilnik o ponašanju na ovom mjestu. U samom kafiću ne smijete fotografirati, također ne smijete gnjaviti cure postavljajući im intimna pitanja, a zabranjeni su i svi kontakti bilo kojim dijelom tijela. Tek nakon što se izjasnite o prihvaćanju pravila ponašanja bit ćete predani u ruke svojoj služavki.

Potpuna usluga
Ponuda u maid caféu je gotovo jednaka onoj u ostalim japanskim i tokijskim kafićima koje bismo mi zapadnjaci prije nazvali slastičarnicama nego kafićima - velika ponuda sladoleda i sladolednih kupova tako je drugi glavni razlog posjeta ovim kafićima. Sve te sladoledne delicije dizajnirane su i aranžirane na posebno dojmljiv način. Svaki naručeni sladoled posebno se ukrašava čokoladnim dekoracijama i natpisima pa ponekada treba pričekati i petnaestak minuta da vam ga donesu, što je za japanske pojmove dosta vremena. Dok čekate svoju narudžbu pogledom možete pratiti ostale rastrčane djevojke kako na jednak način nastoje udovoljiti svakom posjetitelju.

Osim sladoleda u maid caféu možete naručiti i tjesteninu (svi zamislivi tipovi talijanske pašte) te uobičajene vrste kave, čajeva i ostalih osvježavajućih pića. Cijene su nešto više zbog specifičnog tipa usluge, no vjerujemo da se još nitko nije žalio zbog toga.

Tokom godina postojanja maid caféi su se specijalizirali, pa tako neki nude posebne usluge kao što su manikiranje ruku, masaža nogu, pa čak i čišćenje uha! U najmodernijim maid caféima možete sa svojom služavkom igrati videoigre, pjevati i plesati, a uz posebnu nadoplatu možete se fotografirati s djevojkama: muškarci mogu birati što će njihova služavka odjenuti, a žene imaju priliku iznajmiti i svoju maid odjeću u kojoj će biti fotografirane.

Prilikom odlaska vaša će vas služavka ispratiti do vrata, nakloniti se i svojim glasićem poželjeti ugodan ostatak dana te vas pozvati da ih ponovno posjetite. Budite sigurni da će vam mahati dok joj ne izađete iz vidokruga. Uzvraćate li mahanjem, oprez - rekli smo da su maid caféi na višim katovima, stoga pazite na stepenice!