ZAKAZALI INSPEKTORI I CARINICI

Japanci bez nadzora izvoze tunu iz Hrvatske

17.02.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Japanski brod Lady Tuna tri mjeseca je boravio u hrvatskom dijelu Jadrana i pretovarivao tunu iz ribogojilišta. SDP-ovi saborski zastupnici Ivica Pančić i Mirela Holy tvrde da carina i inspektorat nisu obavljali nadzor. Unatoč tvrdnjama da će pobiti njihove navode, iz nadležnog ministarstva nismo dobili odgovor

'Hrvatski Jadran je Eldorado za lovce u mutnom', ustvrdila je saborska zastupnica Mirela Holy na konferenciji za novinare SDP-a na kojoj je prikazan prilog iz HRT-ove emisije 'More' u kojoj japanski brod hladnjača bez ikakva nadzora pretovaruje tune s hrvatskih koćarica na moru ispred otoka Brača

Premda je prilog sniman tek jedan dan i iz njega se ne da iščitati je li carinski i ini nadzor rađen ili nije, u SDP-u tvrde 'da raspolažu podacima prema kojima brod, koji je u hrvatskim vodama boravio tri mjeseca, nije uopće pregledan od strane carine i nadležnih inspekcija'.

'Prekršen je Pomorski zakonik, članak 8, a prekršena je i UN-ova Konvencija o moru', kazao je SDP-ov saborski zastupnik Ivica Pančić, dodavši da je i sam načelnik sektora ribarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Zlatko Homen izjavio da inspektori u takvim situacijama moraju biti prisutni.

Inspektori, prema Pančićevim riječima, svoj posao dobro obavljaju kod tunogojilišta u Zadarskoj županiji, ali u Splitsko-dalmatinskoj to nije slučaj.

'Tamo nadzora nema. Očekivao sam nekakve reakcije nakon objave priloga na HRT-u, ali ona je izostala. Stoga se pitam je li možda donesena politička odluka da se inspekcije povuku i je li nakon ukidanja ZERP-a Hrvatska otvorila svoje more i za druge države? Mislim da ovaj primjer samo potvrđuje kakav kaos vlada u Jadranu. Inspektori love sitne ribe po ribarnicama, a u biznisu s tunama okreću se deseci milijuna eura', istaknuo je Pančić.

Unatoč obećanju da ćemo iz ministarstva kojim upravlja Božidar Pankretić dobiti odgovor koji pobija sve što je Pančić izrekao, do zaključenja ovog teksta odgovor nije stigao.