RATNE IGRE

Japan razmjestio sustav Patriot nakon prijetnje Sjeverne Koreje

12.08.2017 u 08:20

Bionic
Reading

Japan je u subotu razmjestio svoj proturaketni sustav Patriot nakon najave Sjeverne Koreje o planu lansiranja raketa u pravcu američkog teritorija Guama u Pacifiku

Po japanskoj javnog televiziji NHK, ministarstvo obrane počelo je u subotu raspoređivati američki proturaketni sustav Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) u Shimani, Hiroshimi i Kochiju, na zapadu zemlje.

Nakon objave Pjongjanga, ti bi se lokaliteti mogli naći na putanji sjevernokorejskih raketa.

Televizijske snimke snimljene u subotu prikazuju vojna vozila koja pred zoru prevoze lansirne rampe i druge elemente proturaketnog suistava u vojnu bazu u Kochiju.

Japanska vlada rekla je ranije kako namjerava srušiti sjevernokorejske rakete koje bi eventualno zaprijetile japanskom teritoriju.

Agencija Kyodo, navodeći dužnosnike japanskog ministarstva obrane, objavila je da će se tijekom jutra završiti s raspoređivanjem proturaketnog sustava na zapadu Japana.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra" plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump obećao Pjongjangu "vatru i bijes" ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama. Kasnije je dodala da će planovi o tome biti razrađeni do polovice kolovoza.

Po izjavama glasnogovornika japanske vlade Yoshihide Suga, Tokio "nikada neće tolerirati" provokacije Sjeverne Koreje a japanske oružane snage poduzet će potrebne mjere.