ZA SVE JE KRIV BBC

Jao nama s ovakvom policijom i pravosuđem

22.04.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Hrvatsko pravosuđe i policija doživjeli su teški debakl presudom za pljačku Fine i ubojstvo dvojice zaštitara, a time su ispisali jednu od najcrnijih od svih crnih stranica njihova rada u našoj povijesti

Banda okorjelih kriminalaca izvršila je niz pljački pošta, banaka i ostalih financijskih institucija u Zagrebu, bezobzirno ubijajući sve koji su im se našli na putu. U dvojicu zaštitara poslovnice Fine, Dragu Renara i Stipu Mušana, ti pljačkaši su ispalili 57 metaka, a član iste bande ubio je i hrvatskog branitelja Dragutina Golika koji ih je pokušao zaustaviti pri bijegu nakon pljačke Zagrebačke banke u zagrebačkom Drvinju.

S ovakvim prijateljima, ne trebaju nam neprijatelji, rekao je svojedobno netko pametan. Mi možemo reći da nam pokraj ovakve policije i sudstva stvarno ne trebaju neprijatelji ili reporteri BBC-ja.

Naša policija i Državno odvjetništvo u tri i pol godine nisu uspjeli dokazati očito, jednako kao u slučaju O. J. Simpsona, kada su svi osim porote znali da je čovjek ubio svoju ženu. Tako je i ovdje posve jasno da su spomenuti izvršili zločine zbog kojih su optuženi, ali zbog toga neće biti kažnjeni.

O pljačkama su znali mnogo više nego što bi mogao znati običan mirni građanin, a simptomatično je i da su krvave oružane pljačke koje su u to vrijeme bile zaredale po zagrebačkim ulicama naglo prestale nakon uhićenja skupine.

Odgovorni iz Državnog odvjetništva za zaštićene su svjedoke izabrali ljude iz kriminalnog miljea koji su se svojim svjedočenjima 'slučajno' pokazali kao nepouzdani i tako išli u prilog obrani. Međutim, najjadnije opravdanje za propast stiglo je iz Ravnateljstva policije koje je sa sebe pokušalo sprati odgovornost činjenicom da su neki svjedoci odustali od svjedočenja jer im se prijetilo.

Zamislite, policija za opravdanje kaže: 'Mi tu ništa nismo mogli, prijetili su svjedocima!' Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Stoga, kad već posljedice neće snositi kriminalci koji su počinili zločin, svakako bi trebalo kazniti nesposobne tužitelje i policajce koji su radili na ovom slučaju. Bez njih u sustavu, ulice će definitivno biti sigurnije jer se posao teško mogao lošije napraviti. Neka lijepo vezu goblene, rone školjke bisernice ili bilo što drugo što ih veseli, samo neka ne rade posao o kojem očito nemaju pojma, pa zbog svoga nerada ili nesposobnosti posljedice osjeća šira društvena zajednica.

Sada samo možemo strepiti da BBC ne napiše novu reportažu i/ili čekati kad će ekipi ponestati opljačkanog novca da krene u novi zločinački pohod. Na dušu naše policije i državnog odvjetništva.