DOK BRUXELLES OKLIJEVA

Janukoviču zamrznut novac u Austriji i Švicarskoj

28.02.2014 u 14:12

  • +36

Pogled na raskošnu rezidenciju Viktora Janukoviča

Izvor: Anadolu / Autor: Bülent Doruk

Bionic
Reading

Austrija i Švicarska odlučile su zamrznuti sredstva bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i njegova klana

Beč je objavio u petak ujutro da je zamrznuo imetak 18 Ukrajinaca osumnjičenih za kršenje ljudskih prava i korupciju, ne navodeći njihova imena. Odluka, zatražena od prijelazne vlasti u Kijevu, predstavljena je kao 'privremena mjera sigurnosti do stupanja na snagu mjera EU-a'.

Europska unija odlučila je 20. veljače poduzeti ciljane sankcije, uključujući zabranu viza i zamrzavanje imetka uglednika bliskih Viktoru Janukoviču, za koje se sumnja da su odigrali ulogu u nasilju u Kijevu.

Otad se nije ništa dogodilo a u Bruxellesu oklijevaju. 'Tehnički posao se nastavlja', kaže europski visoko pozicionirani izvor dajući naslutiti da sankcije nisu više prioritet. Isti izvor ističe da je 'načelna odluka o sankcijama odigrala odlučnu ulogu' u padu Janukovičeva režima. Drugim riječima, suočavanje s odgovornima za pokolj na Majdanu postalo je manje hitno u očima Europljana otkad je vlast promijenjena, ocjenjuje AFP.

Po riječima 'promatrača', koje citira austrijska novinska agencija APA, to oklijevanje Europe u djelovanju uvjerilo je Austriju da sama pređe u ofenzivu. Švicarska je u petak naredila zamrzavanje imovine 20 Ukrajinaca, uključivo Janukoviča i njegovog sina Oleksnadra, priopćilo je švicarsko tijelo FINMA. Vlada je objavila popis 20 ljudi na svojoj web stranici. FINMA kaže da je odluku o blokiranju sredstava donijela u srijedu, a da će mjere stupiti na snagu u petak u podne.

Švicarska je također u petak pokrenula istragu o pranju novca protiv Janukoviča i njegovog sina Oleksandra. 'U Ženevi se vodi kaznena istraga o pranju novca protiv Viktora Janukoviča i njegovog sina', naveo je ured švicarskog tužitelja, dodajući da je istraga počela u četvrtak.

Lihtenštajn je također objavio u petak da će zamrznuti imovinu članova bivše ukrajinske vlade, kazao je izvor.