ŠOK IZ SLOVENIJE

Janša povukao Erjavca, stali pregovori!

15.02.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Neprijateljskim potezom Janeza Janše koji je iz pregovora o Ljubljanskoj banci povukao ministra vanjskih poslova Karla Erjavca došlo je do zastoja u pregovorima Hrvatske i Slovenije, nakon kratkotrajnog napretka. Otkazan je za utorak planirani sastanak ministara vanjskih poslova Vesne Pusić i Karla Erjavca, na temu Ljubljanske banke. Janša je umjesto Erjavca ovlastio državnog tajnika u svom kabinetu veleposlanika Tone Kajzera da nastavi njegov posao

U priopćenju kojeg je Janša poslao medijima navodi se da bi Erjavec svojim pretjeranim nastupanjem u javnosti, a vezanim uz odlazak njegove stranke iz Vlade i s mjesta ministra, mogao ugroziti kredibilitet pregovora.

Ističe se i da su Janša i premijer Zoran Milanović dogovorili zajednički susret na kojem će 10. ožujka razgovarati o pitanju prenesene devizne štednje hrvatskih štediša nekadašnje podružnice Ljubljanske banke Zagreb. U priopćenju ne piše gdje će se susret održati, no izvjesno je da će do sastanka ovlašteni predstavnici dviju vlada uskladiti prijedloge dogovora o tom pitanju.

Slovenija, podsjetimo, rješavanjem ovog pitanja uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova poručuju da je Erjavec danas na godišnjem pa nije posve jasno stoji li i dalje njegov dogovor o sastanku s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, zakazan za utorak.


Tko je Tone Kajzer?

- 2012. je kao peti državni tajnik došao u kabinet predsjednika vlade Janeza Janše. Brine za gospodarsku diplomaciju i u pripremi podologa za vanjskopolitičke aktivnosti predsjednika vlade.

- bio je slovenski veleposlanik u Finskoj, a 2009. ga je imenovao tadašnji predsjednik države Danilo Türk

- voditelj je sektora za Hrvatsku u ministarstvu vanjskih poslova u razdoblju prve Janšine valde (2004. - 2008.)

- rođen 1966. godine, po obrazivanju geodet.

- odani je član SDS-a. Zanimljivo je da je u lošim odnosima s Dimitrijem Rupelom i Alešem Balutom, iako općenuto uživa veliku podršku Janšinog kabineta.

- 2008. je prosvjedovao zbog postavljanja zbog postavljanja ploče, koja omogućuje lov na lijevoj obali Dragonje na području Krajinskega parka Sečoveljske soline. Kajzer je hrvatsku stranu pozvao da odmah prestane s pokušajima kršenja odluka uredbe o Krajinskem parku Sečoveljske soline, koji propisuje zaštićeno podružje i zabranjuje lov.

Detaljniju biografiju Tone Kajzera možete pronaći na stranicama slovenskog premijera