ODLUKA NA PARLAMENTU

Janša odbio potvrditi predmet spora s Hrvatskom

02.02.2013 u 09:28

Bionic
Reading

Slovenska Vlada na sjednici u petak nije potvrdila podnesak za arbitražu o granici s Hrvatskom koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka po narudžbi ministarstva vanjskih poslova, već ga je proslijedila državom parlamentu na odlučivanje

U Sloveniji već danima traju prijepori oko podneska koji dvije države trebaju predati Arbitražnom sudu do 11. veljače, u kojem im je zadatak odrediti što je predmet spora.

Vlada Janeza Janše, koja se nalazi pred raspadom, trebala je u petak potvrditi podnesak, ali je od toga odustala i odluku prepustila parlamentu koji bi na izvanrednoj sjednici trebao odlučiti o tome kakav će predmet spora Slovenija poslati Arbitražnom sudu, javlja 24ur. U hrvatskoj javnosti postoji mišljenje da je u pitanju smišljena igra kojom se dodatno pritišće službeni Zagreb da popusti u slučaju Ljubljanske banke.

Janša predlaže da Državni zbor na izvanrednoj sjednici ponudi vlastitu platformu za prijedlog podneska o predmetu spora ili potvrdi postojeći koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka, a on malo preradio. Slovenski premijer potvrdio je da je Vlada razmatrala dva prijedloga za arbitražu u sporu s Hrvatskom. Objasnio je da se prijedlog B ne može provesti zbog 'sadržaja, ali vremenskog tjesnaca', a u prijedlogu A koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka je predložio 'manje dopune i izmjene'. 

Pretpostavlja se da se 'manja izmjena i dopuna' koju je Janša napravio odnosi na težnje da se cijeli Piranski zaljev prikaže slovenskim. Taj se prijedlog u javnosti nazivao realističnim. Dok je u drugi, prijedlog B, za koji se zalaže Zavod 25. lipnja i koji je u javnosti smatran maksimalističnim uključena i Savudriju koja se danas nalazi u Hrvatskoj pod izgovorom da je to dio stare općine Piran.

Janša je dodao da je Vlada odlučila uputiti naputak na odlučivanje u Državni zbor (parlament) zbog problema 'posve formalne prirode, povodom zaključaka koje je usvojio parlament'. Državni zbor je 2009. u vezi s arbitražom usvojio odluku o zaštiti slovenskih interesa pa vlada kao izvršna vlast 'ne može ići s tim' bez njihove dozvole.

Slovenski premijer predlaže da na sjednici, ako je moguće već 4. veljače, ponudi platforma za podnesak ili potvrdi sam podnesak. Odluku parlamenta, kakva bila, poslat će Arbitražnom sudu. Odbor za vanjsku političku slovenskog parlamenta u utorak na maratonskoj devetosatnoj sjednici zaključio je da se ide prema vladi s prijedlogom koji je izradila skupina međunarodnih stručnjaka, a ministar vanjskih poslova je tada izjavio da se prijedlog neće mijenjati.