ukrajinska kriza

Janša izrazio potporu Ukrajini, planira posjet do kraja veljače

12.02.2022 u 17:19

Bionic
Reading

Slovenski premijer Janez Janša u subotu je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim premijerom izrazio potporu teritorijalnom integritetu te države i najavio da će do kraja mjeseca posjetiti Ukrajinu iz koje za sada ne povlači svoje diplomate

"Dogovorili smo se za moj posjet Ukrajini do kraja ovog mjeseca", naveo je na svom Twitter računu Janša o razgovoru s premijerom Ukrajine Denisom Šmihalom.

Europska unija i NATO potporom Ukrajini "brane prijateljsku državu, ali i temelje na kojima su utemeljena oba saveza", rekao je.

"I sama prijetnja Kremlja upotrebom sile izaziva gospodarsku štetu Ukrajini i šire, zato je potrebno odmah deeskalirati situaciju", naveo je predsjednik slovenske vlade.

Slovenija sa zabrinutošću prati koncentraciju ruskih snaga na ukrajinskim granicama, rekao je Janša.

Izvijestio je da je u subotu ujutro u telefonskom razgovoru Šmihalu izrazio potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i pravu svake države da bira svoja vlastita savezništva.

Ukrajinski vojnici na fronti Izvor: EPA / Autor: ANATOLII STEPANOV

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u subotu da s pozornošću prati stanje u Ukrajini, a do daljnjega ne savjetuje putovanja u tu zemlju.

Za sada Slovenija neće povući svoje diplomatsko osoblje iz Kijeva kako je to već preporučilo niz zapadnih država, poručili su iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova.