UOČI SASTANKA S PAHOROM

Janša: Bez mene nema stabilne Vlade u Sloveniji

06.06.2018 u 15:27

Bionic
Reading

Relativni pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Sloveniji Janez Janša upozorio je u srijedu, dan uoči sastanka s predsjednikom države, da buduća vlada ne može biti stabilna ako u njoj ne bude stranke koja je relativni pobjednik nedjeljnih izbora za parlament

Janša će se u četvrtak sastati s predsjednikom države Borutom Pahorom kako bi razmotrili mogućnosti za sastavljanje nove vlade čije je formiranje s obzirom na novi raspored političkih snaga još daleko.

To je pred susret s Pahorom u nenajavljenom razgovoru za više privatnih tv-kanala koje kontrolira njegova stranka priznao i sam Janša, veteran slovenske politike koji bi je vladu do sada sastavio dva puta, 2004. i 2012. godine, prvi put kao izborni pobjednik, a drugi put kao šef stranke koja je imala nekoliko mandata manje od tadašnjeg relativnog pobjednika s ljevice Zorana Jankovića.

"Napravit ćemo sve da formiramo čvrstu stabilnu vladu, a u interesu je onih koji su glasali da Slovenija ima vladu koja će doista vladati i što prije početi rješavati probleme", kazao je Janša, dodavši da pregovore o mogućoj koaliciji nudi svim parlamentarnim strankama, ali "na osnovi programa" i da neće izdati one koji su dali glas njegovoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) koja je osvojila 25 posto glasova i isto toliko mandata u parlamentu, dvostruko više od drugoplasirane Liste Marjana Šarca (LMŠ).

One Janšinu stranku optužuju za radikalno skretanje udesno i širenje netolerantnog govora, osobito usmjerenog na migrante, te za sumnjivo financiranje predizborne kampanje koju su medijski podržali poduzetnici iz Mađarske, navodno bliski tamošnjem premijeru Viktoru Orbanu.

Taj dio političkog spektra, iako fragmentiran, ima prema broju osvojenih zastupničkih mjesta više izgleda za dobivanje nove većine u 90-članskom parlamentu, pri čemu se računa da bi, nakon eventualnog Janšina neuspjeha, Šarec bio taj koji bi pokušao formirati vladu sastavljenu iz 5-6 stranaka. Ako bi takva alternativna vlada o kojoj se špekulira nastala, ona bi bila samo politička "krinka" za "stvarnu vlast lobija birokracije i tajkunskog kapitala"", kazao je Janša, dodavši da bi u njoj bile i stranke "grupacije koja se upravo raspala", a sastavljala je bivšu vladu Mire Cerara.

Predsjednik države Borut Pahor za četvrtak je dogovorio neformalni sastanak s Janšom o postizbornoj situaciji i mogućnostima za formiranje nove vlade u doglednom vremenu, a već je rekao da će parlamentu, nakon što se za više od dva tjedna sastane na konstitutivnoj sjednici, za mandatara predložiti upravo Janšu kao relativnog pobjednika izbora, što je uzus koji se i ranije primjenjivao.

  • +3
Janez Janša Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Slovenski analitičari, prenose u srijedu slovenski mediji, ocjenjuju da su Janšine šanse da sastavi vladu prilično male s obzirom da stranke koje su ušle u parlament redom odbijaju mogućnost da s njime koaliraju, pri čemu su izuzetak učinili samo kršćanski demokrati iz Nove Slovenije (NSI) i nacionalisti iz stranke Zmage Jelinčiča, iako Janša kaže da nije nacionalist, ali da se neće ispričavati za svoje izjave da Sloveniju stavlja uvijek na prvo mjesto, kako to čini i američki predsjednik kad su u pitanju interesi njegovih građana.

Tek nakon konstitutivne sjednice novog parlamenta možda će biti poznat pravi raspored političkih snaga u Sloveniji nakon izbora i rezultat eventualnih tajnih dogovora o koaliciji desnice ili lijevo-liberalnog centra, tvrde slovenski mediji koji smatraju da bi vrijeme sastavljanja nove vlade moglo trajati više mjeseci.