smjernice za rad

Jandroković posjetio MORH, razgovorao s Krstičevićem i Šundovom

18.09.2018 u 18:24

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je posjetio Ministarstvo obrane gdje je razgovarao s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga (OS RH) generalom zbora Mirkom Šundovom o aktivnostima tog ministarstva i OS RH, postignućima u 2017. i 2018., kao i smjernicama za rad u 2019. , a na susretu je posebno naglašena važnost razvoja nacionalne sigurnosti.

Jandroković je ocijenio kako je u Hrvatskoj postignuta visoka razina sigurnosti. "Međutim, vanjske i unutarnje prijetnje, rizici i izazovi mijenjaju se brzo, složeni su, povezani, često nepredvidivi - što znači da postoji potreba za stalnim razvojem nacionalne sigurnosti i sposobnosti odgovora na promjene. Donošenje Strategije nacionalne sigurnosti stoga je važno prije svega zbog postizanja sigurnosti kao preduvjeta za daljnji razvoj države i društva", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Naglasivši kako je Hrvatska vojska, stvorena u Domovinskom ratu, dokazala svoje herojstvo i ratno umijeće, napomenuo je kako je puno toga napravljeno u transformaciji Oružanih snaga i ocijenio da je Hrvatska vojska danas suvremena, profesionalna vojna organizacija, ustrojena i organizirana kako bi mogla ispuniti u svakom trenutku svoju ustavnu zadaću te biti pripravna odgovoriti novim sigurnosnim prijetnjama i izazovima.

Podsjetio je da će Hrvatska sljedeće godine obilježiti i 10. godišnjicu članstva u NATO-u te rekao kako se tijekom svih godina članstva Hrvatska potvrdila kao predan i pouzdani partner.

Istaknuo je i odluku o nabavci aviona F-16, koja je na tragu savezničkog dogovora o osnaživanju obrane i vojnih kapaciteta, te ustvrdio kako se time dodatno osnažuju Oružane snage i njihovo zrakoplovstvo, a time i sigurnost hrvatskog zračnog prostora te u konačnici i savezničke snage u cjelini.

Ministar Krstičević istaknuo zadovoljstvo što je Ministarstvo obrane danas prvi puta imalo čast ugostiti predsjednika sabora.

Krstičević je napomenuo i da je ova Vlada u 2017. zaustavila dugogodišnji kontinuirani pad obrambenog proračuna i osigurala povećanje proračuna, koje je polazišna točka za realizaciju projekata.

  • +18
Hrvatska vojska Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

"Izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama vratili smo oduzeta materijalna prava, naknadu za stražarski dodatak te za terenski dodatak i naknadu za dežurstvo", rekao je ministar govoreći o poboljšanju standarda i uvjeta života i rada vojnicima, dočasnicima i časnicima. 

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov predstavio je ključne aktivnosti i zadaće Oružanih snaga, istaknuvši angažman Hrvatske vojske u pomoći stanovništvu kod elementarnih nepogoda, požara, poplava i snježnog nevremena.

Također, istaknuo je kako pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u brojnim misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta i doprinose međunarodnom miru i stabilnosti.