REZANJE TROŠKOVA DIPLOMACIJE

Jandroković mora smanjiti broj veleposlanstava

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da razmišlja o ukidanju nekih diplomatskih predstavništava, veleposlanstava i konzulata u svijetu kako bi smanjilo troškove

Nakon najavljenog smanjenja broja općina i gradova, smanjiti bi se trebao i broj predstavništava u svijetu. Hrvatska diplomatska mreža u inozemstvu obuhvaća ukupno 81 predstavništvo, od čega je 51 veleposlanstvo, šest stalnih misija RH, 21 generalni konzulat, dva konzulata i jedna specijalna misija RH, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ove godine hrvatski porezni obveznici za ta predstavništva izdvojit će 420 milijuna kuna, podaci su koje je MVPEI potvrdio Slobodnoj.

Nakon tri ovogodišnja rebalansa proračuna, najviše su smanjena sredstva za diplomatsko-konzularna predstavništva, ukupno oko 23 milijuna kuna.

Uz prepolovljene troškove službenih putovanja, 80-postotno smanjenje reprezentacije te smanjenje troškova najma, najveće uštede u diplomatsko-konzularnoj mreži postignute su značajnim smanjivanjem svih oblika troškova, pa i broja zaposlenih ugovornih diplomata, kažu u Ministarstvu.

'Imajući u vidu višestruke političke, gospodarske, kulturne i druge posljedice, u ovom se trenutku provodi detaljna analiza opravdanosti ukidanja pojedinih veleposlanstava i konzulata, koja će pokazati je li potrebno ukinuti pojedina diplomatska predstavništva ili u sklopu reorganizacije i racionalizacije poslovanja smanjiti broj djelatnika u njima', odgovoreno je Slobodnoj iz Ministarstva.