unatoč epidemiji koronavirusa

Jandroković: Izbore u HDZ-u ćemo održati

14.03.2020 u 13:58

Bionic
Reading

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković potvrdio je u subotu da će HDZ u nedjelju održati unutarstranačke izbore, te poručio da se oni mogu provesti, jer da rizik izlaska na njih nije veći od rizika odlaska u trgovinu ili u javni prijevoz.

„Sutra ćemo održati izbore, konzultirali smo se i sa nadležnim državnim tijelima. Mi izbore možemo provesti, rizik nije veći nego prilikom odlaska u trgovinu ili javni prijevoz“, rekao je Jandroković novinarima.

Naglasio je kako će se učiniti sve da rizik (zaraze korona virusom) bude sveden na minimum, inzistirat će se na strogim pravilima kojih se svi sudionici izbora moraju pridržavati.

„Dakle mora se držati razmak između osoba na otprilike metar ili više metara, prostorija za glasovanje mora se napustiti čim se obavi glasovanje, nema rukovanja, nema fizičkog kontakta, svi trebaju imati vlastite kemijske olovke kojima će ispunjavati glasačke listiće, na biralištima će biti dezinfekcijska sredstva, a u biračkom odboru jedna će osoba biti zadužena za provođenje reda i pravila“, izvijestio je glavni tajnik HDZ-a.

„Dakle, vrlo striktno ćemo se toga držati, svi su dobili jasne naputke, naše Središnje izborno povjerenstvo (SIP) kontinuirano je u kontaktu sa biračkim odborima i vjerujem da ćemo i kroz to pokazati dobru organiziranost, ozbiljnost, odgovornost i da će sve u konačnici biti u redu“, dodao je.

Za informacije o izbornoj noći u stožerima, uputio je na stožere, naglašavajući kako je kao glavni tajnik koncentriran na to da se izbori provedu „sto posto profesionalno i odgovorno“.

  • +21
HDZ-ova Opcija za promjene u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Kao glavni tajnik stranke zadužen sam za organizaciju primanje rezultata sa terena, rekao je novinarima, navodeći da su u stranačkoj Središnjici osigurani prostor i osobe koje će primati i unositi rezultate.

„Očekujem da će tu sve biti vrlo dobro i da ćete na vrijeme biti obavješteni o rezultatima izbora“, kazao je i naglasio kako će se naći „formu kako će se priopćiti rezultati“.

„Spremni smo, ili ovako pred vama, ili kroz priopćenje, priopćiti te rezultate, vidjet ćemo kakva će biti situacija, sve ćemo se dogovoriti preko naših nadležnih službi“, obećao je novinarima.

O sms-porukama: Riječ je o fake newsu

Jandroković je potvrdio kako je SIP obavješten o sms-porukama koje imaju naziv HDZ izbori i za koje se čini kao da su službene stranačke, a u kojima se poziva na glasovanje za neke kandidate.

„Riječ je o fake newsu, o lažnim vijestima, netko očito manipulira i pokušava ovu situaciju iskoristiti za sebe. Nema, dakle nikakvih poruka koje dolaze službeno, u ime stranke“, naglasio je i naveo kako su poruke došle sa anonimnog broja, ne zna se tko ih je poslao, pa je moguće da je to učinio i netko tko nije član HDZ-a.

„Svaka anonimnost u ovim situacijama poziva na oprez. Članicama i članovima HDZ-a poručujem da glasuju po savjesti, da ne nasjedaju na ovu vrstu manipulacija i provokacija, jer to nije u korist HDZ-a“, poručio je.

Kovačeva pisma

Upitan za motivacijskim pisma koje je članovima stranke slao tim Mire Kovača, odnosno Opcija za promjene, kazao je da o tome nema drugih informacija osim onih iz medija, da je poslano 160 tisuća pisama, da je to plaćeno gotovinom u pošti.

„Vidjet ćemo o čemu se točno radilo, ali sada pozivati na odgovornost nekog drugog zbog toga što su pisma poslana na krive adrese je neozbiljno i neodgovorno“, uzvratio je na novinarsku informaciju da su pisma slana članovima, ali i nečlanovima HDZ-a, temeljem adresa, odnosno baze podataka koje je Kovačevom timu ustupilo SIP.

„Vidim dosta toga tu neobičnog, ali neću to u ovom trenutku komentirati“, odgovorio je Jandroković na upit vidi li nešto neobično u činjenici da je 200 tisuća kuna plaćeno gotovinom.