OPALILO IH PO DŽEPU

Jandroković i Popijač kažnjeni zbog sukoba interesa

18.06.2015 u 14:42

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa HDZ-ovu zastupniku Gordanu Jandrokoviću izreklo je kaznu od 6.000 kuna. Đuri Popijaču izrečena je kazna od 12.000 kuna, javlja HRT

Povjerenstvo je utvrdilo da je Gordan Jandroković prekršio zakon zato što je upravljačka prava u privatnom poduzeću od 54,7 posto prenio na svog oca Zvonimira Jandrokovića. Prema zakonu upravljačka prava ne smiju se prenijeti na osobu koja je rodbinski povezana.

Povjerenstvo je i drugog HDZ-ovog zastupnika Đuru Popijača kaznilo s 12.000 kuna jer je više puta u razdoblju od 2011. do 2015. na više nekretnina prijavio manje površine zgrada i zemljišta. Nesklad je bio prevelik i ne može se smatrati pogreškom, smatra Povjerenstvo. Jandrokoviću će kazna biti naplaćena obustavom na plaću u tri obroka, a Popijaču u četir, izvještava HRT

Povjerenstvo je pokrenulo postupak zbog eventualne povrede sukoba interesa protiv više od 20 aktualnih ministara, pomoćnika ministara i drugih državnih dužnosnika koji su za vrijeme obavljanja dužnosti u Vladi istovremeno bili i članovi Upravnog Vijeća agencije za ugljikovodike, Upravnog vijeća agencije za investicije i konkurentnost te Upravnog vijeća savjetodavne službe.

Sve te agencije u vrijeme dok su u njima bili dužnosnici nisu bile proglašene pravnim subjektima od posebnog državnog interesa, već je to učinjeno tek 28. svibnja 2015.