burno u saboru

Nakon žestoke rasprave izglasan Zakon o popisu stanovništva

28.02.2020 u 12:51

Bionic
Reading

Na sastanku vladajuće koalicije uoči sjednice Sabora ipak je postignut dogovor sa zastupnicima nacionalnih manjina koji su uvjetovali potporu, a i kvorum, uvažavanjem njihova dva amandmana na prijedlog Zakona o popisu stanovništva. Međutim, zbog stanke za klub koju je tražio Hrvoje Zekanović glasanje je odgođeno, ali je nakon pauze zakon izglasan sa 72 glasa 'za', 24 protiv i 4 suzdržana

Branko Bačić, šef kluba zastupnika HDZ-a, kazao je kako su s koalicijskim partnerima raspravili o današnjem glasovanju. "Razgovarali smo o Zakonu o popisu stanovništva. Utvrdili smo da je vladajuća većina stabilna, da će klub nacionalnih manjina prisustvovati glasovanju te da ćemo zakon donijeti", kazao je Bačić, prenosi N1.

"Tijekom ožujka ćemo voditi računa da se na područjima RH gdje su skoncentirirani pripadnici nacionalnih manjina da i popisivači dolaze iz reda nacionalnih manjina. Samo glasovanje danas na sjednici po toj točki će klub nacionalnih manjina još definirati", dodao je.

No kod glasanja o Zakonu o popisu stanovništva Hrvoje Zekanović je zatražio stanku i tom prilikom istaknuo da trebaju svi vidjeti kako radi srpsko-hrvatska trgovačka koalicija s pozivom oporbi da ne sudjeluje u tom igrokazu.

Zahtjevima za stankom pridružio se Most tj. njegov predsjednik Božo Petrov koji je poručio Miloradu Pupovcu da ako mu je uistinu stalo do njegove manjine da bi se u Srbiji zalagao za ista prava za hrvatsku nacionalnu manjinu.

Petrov i Miro Bulj dobili su i opomene. Nakon razmjene riječi s Nikolom Grmojom opomenu od predsjedavajućeg Sabora Gordana Jandrokovića dobila je i Vesna Pusić.

Nakon toga je i Branko Bačić u ime kluba HDZ-a zatražio stanku. Priču oko Zakona o popisu stanovništva vidi kao pokušaj oporbe da posvađa članove vladajuće koalicije i nastavio braniti prijedlog zakona. Zekanoviću je poslao poruku da ne bi ni bio u Saboru da nije bilo HDZ-a pa neka se prema toj stranci odnosi s poštovanjem.

U međuvremenu je opomenu dobio i Nikola Grmoja, a Petrov drugu opomenu jer je govorio dulje od predviđenog i tako izgubio pravo da govori u Saboru do kraja dana.

  • +9
Glasanje u Saboru Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Opomenu je dobio i Furio Radin jer se javio za povredu Poslovnika, a odgovarao Boži Petrovu. Opomenu je dobio i Željko Glasnović jer je uporno tražio stanku koju je već u ime njegova kluba zatražio Hrvoje Zekanović. On je isto dobio opomenu zbog povrede Poslovnika.

Arsen Bauk osudio je istupe pojedinih saborskih zastupnika riječima da u Saboru nije potreban nacionalistički folklor i pitao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da vladajuća većina kaže što su dogovorili s predstavnicima manjina. I on je dobio opomenu zbog povrede Poslovnika.