SUŠA UBILA LJETINU

Jakovina obećao pomoć poljoprivrednicima

15.09.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Nije realno da postoji 233 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj. Moramo razlučiti što su to stvarno aktivni poljoprivrednici od onih kojima je to bila dopunska djelatnost, poručio je seljacim ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Tijekom susreta s članovima Sindikata hrvatskih seljaka, koji je danas održan u Retkovcima nedaleko od Vinkovaca, ministar  Jakovina najavio je da su mjere koje će poljoprivrednicima ublažiti štete nastale od suša pripremljene i da će biti na sjednici Vlade koja se održava u četvrtak. Ministar je poručio i da su reforme u poljoprivredi nužne i neizbježne i da se ona mora transformirati kako bi se učinila konkuretnijom i modernijom.

'Nažalost, neće se više svi moću baviti poljoprivredom. Moramo razlučiti što su to stvarno aktivni poljoprivrednici od onih kojima je to bila dopunska djelatnost, dopunski izvor prihoda ili možda čak i poligon za špekulativne odnose s poticajima. Nije realno da postoji 233 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj - rekao je Jakovina najavljujući i kako bi Hrvatska uskoro mogla dobiti dozvolu za izvoz proizvoda od svinjetine na tržište EU.

Jakovina je rekao i kako ne postoji dug države prema seljacima jer je država u ovoj godini poljprivrednicima isplatila sve potpore iz 2011. godine.

'Ulazimo u sustav isplate potpora koji će biti puno bolji i transparentiji i to je sustav koji će vrijediti i po ulasku u EU - rekao je Jakovina. U isto vrijeme iz Sindikata hrvatskih seljaka kažu da su nezadovoljni nacrtom novog Zakona o poljoprivrednim zemljištem kao i dosadašnjim izostankom mjera za ublažavanje šteta od suše koje su, po riječima predsjednika SHS Tomislava Pokrovca, samo na području Slavonije i Baranje veće od milijardu kuna.

- Tražimo da se poljoprivrednicima nadoknade štete od suše. Ukoliko ta sredstva ne budu dostatna tražimo da se podignu potpore na kulturama koje su stradale od suše - rekao je Pokrovac dodajući da mogućnost prosvjeda ako izostanu tražene mjere uvijek postoji te da je ljude lako motivirati jer se teško živi.