PORUČIO ŠEF HSS-A

Jakovina bi trebao povući neke poteze

08.08.2013 u 13:56

Bionic
Reading

Predsjednik HSS-a Brano Hrg izjavio je danas da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije polučio rezultate te da bi konačno trebao povući neke poteze ili reći da to nije sposoban raditi.

'HSS je nudio ideje i rješenja koja on nije htio čuti', požalio se Hrg novinarima komentirajući prosvjede seljaka, nakon polaganja vijenaca na grob Stjepana Radića u povodu 85. godišnjice njegove smrti.

Napominjući kako bi danas trebali biti organizirani razgovori u Ministarstvu poljoprivrede Hrg je ustvrdio da razgovarati treba.

'Dobro je da dođe do dijaloga, a bit će još bolje ako jedni druge čuju', rekao je Hrg.

Seljaci su jučer započeli s javnim prosvjedima, okupljanjem i parkiranjem traktora uz prometnice, u nekoliko kontinetalnih županija te ministra Jakovinu pozvali da napusti svoju dužnost jer smatraju da dosadašnjim radom nije učinio ništa za hrvatsku poljoprivredu i seljaka.

Zatražili su i isplatu cjelokupnog poticaja za prošlu godinu, u iznosu u kojem je bio isplaćen i 2011. te sastanak s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem.

Izaslanstvo HSS-a položilo vijence na grob Stjepana Radića

U povodu 85. obljetnice smrti hrvatskog političara i osnivača Hrvatske seljačke stranke (HSS) Stjepana Radića izaslanstvo te stranke na čelu s predsjednikom Brankom Hrgom danas je na njegov grob na Mirogoju položilo vijence i zapalilo svijeće.

Stjepan Radić bio je hrvatski politički mučenik i čovjek koji je položio život na oltar domovine u borbi za hrvatske interese slobodu hrvatskog čovjeka, posebice seljaka, poručili su iz HSS-a ocjenjujući kako bi, da je živ, Radić danas bio zadovoljan što je Hrvatska slobodna, ali i zabrinut jer nije suvremena u gospodarskom razvoju, napredna u gospodarskim stvarima.

Izražavajući žaljenje što se Radića, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, nisu danas sjetili i pripadnici drugih političkih opcija i političkih vlasti, Hrg se prisjetio i Radićevog prvog govora u Hrvatskom saboru.

"Zabrinjava da i danas neke stvari vrebaju kao opasnost nad glavama hrvatskih građana", rekao je Hrg podsjećajući kako je Radić govorio o potrebi suvremenog gospodarstva, zapošljavanja i očuvanja života na selu.

Sveta misa zadušnica za Radića služiti će se danas u 18,30 sati u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža.

Hrvatski političar i osnivač HSS-a Stjepan Radić umro je na današnji dan 1928. nakon što je zastupnik srpske Radikalne stranke Puniša Račić u jugoslavenskoj Skupštini u Beogradu 20. lipnja 1928. pucao u parlamentarce HSS-a. U atentatu su uz Radića teško ranjeni Ivan Pernar i Ivan Granđa, a ubijeni Pavle Radić i Đuro Basariček

Radić je rođen 1871. u selu Trebarjevu Desnom kod Siska, a burni politički put počeo je još u gimnazijskim danima. Jednim od najznačajnijih hrvatskih političara postao nakon što je, zajedno s bratom Antunom, 1904. osnovao Hrvatsku pučku seljačku stranku, koja je mijenjajući imena i preživjevši razne režime i zabrane opstala do danas kao HSS. Za Radićeva života i kasnije do Drugog svjetskog rata ta je stranka bila vodeća politička snaga u Hrvatskoj.