izvanredni izbori

Jakov Prkić: Izbori u Splitu su farsa, ako Kuzmanić ne podnese ostavku

01.04.2022 u 13:57

Bionic
Reading

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jakov Prkić u petak je ocijenio da će izvanredni izbori u Splitu biti farsa ako ostavku ne podnese i drugi zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić za kojeg je gradonačelnik Ivica Puljak rekao da će biti povjerenik Grada do novih izbora

"Za ravnopravan položaj svih aktera na izborima, sva trojica, uključujući i zamjenika Kuzmanića, moraju napustiti Banovinu," istaknuo je u pisanoj izjavi Prkić, član strake Pametno za Split i Dalmaciju koja je bila dio vladajuće programske suradnje u Splitu. Gradonačelnik i njegov prvi zamjenik Ivošević su u četvrtak potvrdili da podnose ostavke na te dužnosti i najavili su da će se ponovno kandidirati na izvanrednim izborima. Puljak traži da i vijećnici podnesu ostavke i poziva na raspuštanje Gradskog vijeća kako bi se održali ibori i za GV.

Prkić ističe kako poštuje odluku gradonačelnika Puljka i njegova zamjenika Ivoševića da problem pokušaju riješiti stavljanjem svojih mandata na ponovni izbor građanima, ali, kako je istaknuo, "tražimo da to naprave bez fige u džepu."

"Gradonačelnik Puljak bi ostavio svojeg zamjenika Kuzmanića u Banovini, a od Gradskog vijeća, koje nema baš nikakve veze s ‘gafom’ zamjenika gradonačelnika Ivoševića, traži ostavke. Pritom na izbore planira izaći s oba zamjenika. Ne ide to tako," poručio je Prkić.

Po njemu, ostankom zamjenika gradonačelnika Kuzmanića na dužnosti povjerenika Grada sasvim je jasno i očito da gradonačelnik nastavlja upravljati gradom preko svojeg zamjenika, kao da ostavku nije ni podnio.

"Tako izbori postaju tek farsa i jako skup politički spin koji će biti plaćen novcem građana, dodao je Prkić.

Predsjednica stranke Pametno za Split i Dalmaciju i vijećnica Kristina Vidan je izjavila da sadašnja kriza vlasti zbog neprimjerene komunikacije Ivoševića i podignite optužnice, kao zbog izostanka reakcije i komunikacije gradonačelnika s partnerima, neće završiti ni brzo ni bezbolno. Po njezinim riječima, ponavljanje izbora "za koje ne postoje zakonski uvjeti" mora se dogoditi sjedanjem za stol svih aktera. Vidan žali što će Grad tijekom idućih mjeseci stagnirati.

Od Kriznog centra za žrtve nasilja, proširenja prava osoba s invaliditetom iz odluke o socijalnoj skrbi, prijave na EU projekte, promjene urbanističkih planova nužnih za projekte poput Žnjana, sve ide na čekanje, najvjerojatnije do jeseni, ali ne smijemo zaboraviti zašto i kako je došlo do toga, istaknula je Vidan.