ZNANSTVENIK PREGLEDAO FUKUSHIMU

Jako ozračena voda uskoro bi mogla u ocean

28.03.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Japanski stručnjak zadužen za mjerenje radijacije u potresom oštećenoj japanskoj nuklearki Fukushima Daiichi upozorio je danas da iz oštećenog reaktora curi jako kontaminirana voda koja bi se uskoro mogla izliti u ocean

'Radijacija od 1000 milisieverta po satu pronađena je u odvodnim tunelima kraj reaktora br. 2, svega 50-ak metara od mora', izjavio je Hidehiko Nishiyama, drugi čovjek Agencije za nuklearnu i industrijsku sigurnost. Japanski stručnjaci nisu sigurni je li se kontaminirana voda već izlila iz tunela. Pretpostavlja se da curi ili iz slomljenih cijevi u reaktoru ili iz pukotine u tlačnoj posudi koja radi s nuklearnim gorivom.

New York Times javlja da ozračene tvari koje nastavljaju curiti iz nuklearke dodatno otežavaju rad spasilačkih službi koje operiraju u sve škodljivijem okruženju. Voda koja je poplavila zgrade Fukushime najmanje četiri puta je radioaktivnija od razine kojoj čovjek može biti izložen.

Radioaktivni jod 131 već je pronađen u moru, otprilike 1,6 kilometara dalje od Fukushime. Japanske vlasti tvrde da nema straha od ozračene ribe jer neće biti izlova u području 15-ak kilometara oko nuklearke.