bivša premijerka

Jadranka Kosor za BiH medije: Žar za političkim angažiranjem nije me napustio; u budućnosti ništa nije isključeno

01.07.2019 u 09:45

Bionic
Reading

Nekadašnja predsjednica hrvatske vlade i HDZ-a Jadranka Kosor u ponedjeljak je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz kritizirala odnos sadašnjih hrvatskih vlasti prema Bosni i Hercegovini upozorivši kako je nedopustivo da se komunikacija između dvije zemlje svede samo na kontakte s HDZ-om BiH, odnosno s predsjednikom te stranke Draganom Čovićem

"Samo je Dragan Čović redoviti gost na velikim skupovima i manifestacijama HDZ-a Hrvatske. I nikome ne smeta njegov pakt s Miloradom Dodikom koji slavi ratne zločince koji su nanijeli tako mnogo zla Hrvatima i u Hrvatskoj i u BiH . Ta bliska suradnja između dva HDZ ... ne može biti kompenzacija za tišinu u dijalogu u vezi s rješavanjem mnogih pitanja koja su važna i Hrvatskoj, članici Europske unije, ali i BiH , kojoj želim da to jednoga dana postane“, rekla je Kosor.

Njena je ocjena da treba otvoreno reći kako u današnjoj EU nema dovoljno interesa da BiH postane članicom pa je tim prije važnije da se Hrvatska na tom planu dodatno angažira, odnosno da odlučnije zagovara europski put te zemlje.

Upozorila je kako ambicijama BiH da postane članicom EU-a svakako ne pomaže trenutačni zastoj u uspostavi vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada 2018. godine, a dodala je i da u toj zemlji zapravo nema hrabrih političara koji se spremni podnijeti teret bolnih i teških odluka po cijenu pada politčkog rejtinga među biračima.

„Nema napretka i neće ga biti dok su glavni akteri na političkoj pozornici ljudi koji se neprekidno okreću nazad, često okovani prošlošću i koji istinski zapravo i ne žele naprijed jer to ne odgovara nečijim ili njihovim osobnim interesima“, kazala je Kosor.

Bivša hrvatska premijerka u intervjuu je rekla i da ju žar za političkim angažiranjem nije napustio te da u budućnosti "ništa nije isključeno".