LINIĆEVA BROJALICA

'Jadranka Kosor ostala je dužna i Katoličkoj crkvi'

10.05.2012 u 15:09

Bionic
Reading

HDZ-ova vlada Jadranke Kosor ostavila je oko dvije milijarde dospjelih neplaćenih računa za poticaje u poljoprivredi, brodogradilišta, dugovanja Financijskoj agenciji, a ostala je dužna čak i Katoličkoj crkvi, pobrojao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj sjednici Vlade

Govoreći o Godišnjem izvještaju o izvršenju Državnog proračuna za 2011. godinu, koji je Vlada danas primila na znanje, Linić je kazao da proračunski deficit u 2011. nije bio 14 nego 16,2 milijarde kuna. Naime, bivša Vlada na čelu s Kosor ostavila je '2,2 milijarde dospjelih neplaćenih računa koji se odnose na poticaje u poljoprivredi - 950 milijuna kuna; brodogradilišta - 480 milijuna kuna; dugovanja Financijskoj agenciji - 339 milijuna kuna, brodarima - 170 milijuna kuna, a nisu ni ispunjene obveze prema Katoličkoj crkvi', pobrojao je Linić.

'Rashodi, dakle, nisu iznosili 121,4 milijarde kuna nego 123,6 milijardi zbog tih u međuvremenu utvrđenih obveza, pa kad sve zbrojimo, ispada da je deficit 16,2, a ne 14 milijardi kuna, odnosno 4,7, a ne 4,1 posto BDP-a', izračunao je ministar financija.

Prihodi su bili na razini 2010. i u visini plana oko 107 milijardi kuna, a porezni prihodi bili su smanjeni za jedan posto, i to najviše zbog smanjenog poreza na dohodak i PDV-a. Prošlu je godinu obilježila stagnacija, inflacija u 2011. iznosila je 2,3 posto, što je osjetno povećanje u odnosu na 2010, kada je iznosila samo 1,1 posto. Smanjena je industrijska proizvodnja, a pozitivni su jedino bili turizam i rast u trgovini, naveo je Linić.

S današnje sjednice Banski su dvori Saboru poslali i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financijskom osiguranju, kojim se u cilju lakšeg korištenja kreditnih potraživanja kao instrumenta financijskog osiguranja uređuje uvjete pod kojima se ona mogu dati, a da se ne ugrozi položaj primatelja osiguranja, ali i dužnika po kreditnom potraživanju koje se daje kao instrument osiguranja.

Vlada je usvojila i jednogodišnji plan, vrijedan 3.230.000 kuna, kojim u ovoj godini kani pribaviti 450 vojnika i 95 časnika, dakle 545 osoba, da bi se, između ostalog, 'suradnjom sa srednjoškolskim i fakultetskim ustanovama, zavodima za zapošljavanje, poboljšalo starosnu strukturu Oružanih snaga Republike Hrvatske te stvorilo sliku o MORH-u i ORSH-u kao poželjnom poslodavcu i najboljem mjestu za početak uspješne karijere', objasnila je Višnja Tafra iz MORH-a.

Vlada je s današnje sjednice na drugu stranu Markova trga uputila i Prijedlog zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata. 'Ovim se zakonom štiti platni nalog i svi sudionici u platnom prometu. Osiguravamo da stečajni upravitelji ne mogu pobijati naloge koji su bili u sustavu platnog prometa prije otvaranja stečaja', kazao je Linić.